En del av Sevrda Svrdsjbygden

Renoveringen av Svärdsjöskolan invigd

Beslutet för ombyggnationerna togs 2018 så det är en långsiktig satsning för att Svärdsjö ska kunna ha goda skolmöjligheter, säger skolchefen Johan Svedmark.
Målet är att Svärdsjöskolan ska vara det självklara valet för skolelever i närområdet.

Berit Fredricsson (S) 
konstaterar att minusflödet varit stort i bygden.

– Det är så många som valt att ha sina barn på en annan skola än den närmsta. Där gäller det att kunna ha en attraktiv skola. Tittar man på Bjursås så är man väldigt trogen sin högstadieskola och min förhoppning nu är att vi ska vända trenden i Svärdsjö, att man vill vara kvar längre i byn.

1:e vice ordförande i samma nämnd, Elisabeth Rooth Eriksson (C), håller med.
Det är en viktig del att kunna rekrytera bra pedagoger och då spelar lokalerna in, helt klart. Ordet hemvist betyder mycket och det betyder att man har en yta där man boar in sig. På min tid hade man 20 toaletter på rad men här är det inte så. Man har sitt eget, säger Rooth Eriksson.

Rektor Pelle Bergqvist konstaterar att satsningen på Svärdsjöskolan är historisk eftersom lokalerna inte sett en hantverkare sedan skolan byggdes.

Hela artikeln kan läsas i Dala Demokraten

I Falu Kuriren fredagen den 12 mars 2021 berättar Rektor Pelle Bergqvist att lokalerna är anpassade efter modern pedagogik och utrustade med helt nya möbler och inventarier.

Eleverna Clara Bengtsson och Wilma Henningsson säger att det känns som att man går på en helt ny skola. De tror att det kommer att locka de ungdomar som bor runtomkring som pendlar till skolor inne i stan. Man blir mer motiverad om man har en bra miljö, speciellt när allt är ljusare, man blir mer pigg – det blir som en nystart, avslutar Wilma.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

I Annonsbladet kan man läsa att invigningen mötte glada miner från både lärare och ungdomar.
– De gamla lokalerna var väldigt gamla och nedgångna, det här är ett stort lyft för hela skolan, anför läraren Erika Mårsén.

Hela artikeln kan läsas i Annonsbladet

Svärdsjöbygden Linghed Lumsheden Svartnäs Svärdsjö Toftbyn Vintjärn
Meny