En del av Sevrda Svrdsjbygden

Nyheter

Aktivitetspark Gropen på HEA har beviljats bidrag

2022-06-06 kl 08:49

Svärdsjö Intresseförening har beviljats bidrag från Allmänna Arvsfonden och Falu kommuns VM-fond för att bygga aktivitetsparken Gropen.

Se artikel i Dala Demokraten

Falu kommun arbetar med att bilda ett naturreservat på Olars näs

2022-04-25 kl 05:38

Falu kommun  arbetar för närvarande med att bilda ett naturreservat på Olars näs. Den 16/5 planerar vi att hålla ett informationsmöte om reservatsbildningen och planer för området och vi hoppas samtidigt att vi kan få information om området från deltagarna.

Vänliga hälsningar
Åsa Säfström
Landskapsarkitekt


Falu kommun
Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen
Hållbarhet och planering
791 83 Falun
Besöksadress: Myntgatan 45

Telefon: 023-82 407
Kontaktcenter: 023-830 00, kontaktcenter@falun.se
www.falun.se

Meröppet på Svärdsjö bibliotek – alla dagar 06.00 – 21.00

2022-04-22 kl 16:22

Meröppet på Biblioteken i Falun

Nu har kommundelsbiblioteken i Svärdsjö, Bjursås och Vika börjat med Meröppet! Det betyder att du kan använda biblioteket även när personalen inte är på plats. Självklart kommer vi fortfarande att ha ditt bibliotek bemannat som tidigare, men med Meröppet kan du göra ditt besök när du vill. Du bestämmer!

Meröppet ger dig tillgång till biblioteket klockan 06:00 till 21:00 alla dagar i veckan. Enkelt och smidigt när det passar dig!

Kom in på ditt bibliotek så hjälper de dig att lägga till behörighet på det gröna Bibliotekskortet. Detta blir sedan din nyckel för att komma in på biblioteket under Meröppettid. Ta gärna med om du har ett grönt Bibliotekskort sedan tidigare, annars får du ett hos biblioteket, räkna med att det tar ca 15 minuter när du ska registrera dig.

 

Svärdsjöliften bjöd på blöt fest – sista helgen för säsongen

2022-04-04 kl 09:20

Sista helgen för säsongen, då tog Svärdsjöliften i ordentligt och grävde en tolv meter lång pool att åka över – för den som vågade.

Filip Alm och Kim Kajander tog chansen att bli riktigt blöta.

– Det är inte varmt i alla fall, säger Kim och skrattar.

Filip Alm och Kim Kajander spexar till det. Här i ett åk där de slapp hamna i vattnet.
Bild: Linda Mankefors

Bättre väder för en säsongsavslutning är svårt att få. Soligt, klar himmel, några plusgrader, snö i backen, tipspromenad, godisregn, vatten i poolen. Eller nästan i alla fall.
Text: Linda Mankefors

Hela artikeln kan läsas i Falu-Kuriren

Lokal satsning med hjärtat i fokus: “Ett konkret sätt att försöka rädda liv”

2022-04-03 kl 19:12

Nu investeras tid, kunskap och pengar i livräddande syften. Svärdsjö med nära omnejd får via detta totalt 14 hjärtstartare installerade i moderna värmeskåp. Därtill hålls utbildningar om hur hjärtstartarna används.
– Tidsaspekten är avgörande i dessa sammanhang och en hjärtstartare kan vara en viktig tillgång, säger Carina Sparring som är en av initiativtagarna till ett projekt som ansluter livets lag i händelse av kamp mot döden.

Hela artikeln kan läsas i Annonsbladet Falun

Intresseföreningens månadsbrev februari 2022

2022-02-16 kl 11:44

Svärdsjö Intresseförening – initiativtagare – drivande – stöttande!

Leif Källman har varit aktiv i Svärdsjö Intresseförenings styrelse i snart tio år och har bland annat ansvarat för föreningens ekonomi med den äran. Vi satte os ner och mindes en del av allt som hänt under åren som gått. Väldigt många har gjort fantastiska insatser så vi väljer att inte nämna några namn – ni vet vilka ni är!

Leif Källman och Satu Sundström, Svärdsjö Intresseförening

Hela månadsbrevet finns under den klickbara länken ovan.

Svärdsjöliften investerar

2022-01-17 kl 14:27

Kalle Hansols och Rebecca Elmqvist driver tillsammans Svärdsjöliften, som varit viktig för Kalle ända sedan barnsben.

Foto: Sonny Jonasson

”Den stora backens breda åkpalett tillhandahåller flertalet liftavstigningar efter behag, och här uppbådas bland annat även en skicrossbana.
Kalle avslöjar därtill en av årets stora nyheter, med betoning på själva omfångsaspekten.
– Den enskilt största efterfrågan, åtminstone från unga åkare på såväl skidor som snowboard, handlar om hopp och lek.
– Därför har vi längst ned i bortre backen, som öppnas lite längre fram under säsongen, byggt ett nytt hopp. Och det är ett riktigt stort hopp, utlovar Kalle Hansols.

Och tar i sällskap med Rebecca nya kliv med ny säsong, där Svärdsjöliftens anrika pister vårdas ömt och alltjämt sätter Hillersboda på den alpina kartan.” avslutar Sonny Jonasson

Sonny Jonassons hela artikel kan läsas i Annonsbladet Falun

Lasse Berghagen överraskade publiken på Hedenborg

2022-01-11 kl 08:03

Ingen visste i förväg om att den folkkära artisten skulle besöka lilla Svärdsjö. Det blev en bejublad överraskning när Lasse Berghagen plötsligt stod på scen och ledde den avslutande allsången.

Den sista föreställningen av Teddybjörnen Fredriksson och jakten på Silverhåven spelades på Hedenborg i Svärdsjö den 9 januari. På lördagen fick publiken en rejäl överraskning när självaste Lasse Berghagen besökte teatern.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

 

Leif vill se 20 nya vindkraftverk nära Svärdsjö

2022-01-03 kl 06:51

Varje år går runt 200 000 kronor från vindkraften till Svärdsjös föreningsliv.

– Det här är viktiga pengar, säger Leif Källman i styrelsen för Svärdsjö intresseförening.

Han hoppas nu att ytterligare tjugo vindkraftverk får tillstånd. Det skulle kunna ge dubbelt så mycket pengar till satsningar lokalt.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Sångnumren lyfte en sevärd ”Teddybjörnen Fredriksson” i Svärdsjö

2021-12-28 kl 08:39

Sångnumren lyfte Teddybjörnen Fredriksson i Svärdsjö. Anders K Gustafsson ser en fin och värmande föreställning med höga ambitioner.

Det här är en recension. Analys och värderingar är skribentens egna.

Hundgänget, med Flåklo i spetsen. Foto: Sören Jonsson

Sången om Teddybjörnen Fredriksson känner de flesta till, men Lasse Berghagen skrev också en barnbok utifrån karaktären: ”Teddybjörnen Fredriksson och jakten på silverhåven”. Det är den berättelsen som har legat till grund för musikteatern med samma namn i Svärdsjö, med urpremiär på annandagen.

Det var fullsatt i salongen och trettiotalet amatörer i olika åldrar, från barn till pensionärer, stod på scenen i en ambitiös och färgsprakande föreställning.

I centrum står Teddybjörnen Fredriksson, som ramlar av tåget på väg in mot Stockholms central. Han råkar ut för en hel del äventyr innan återföreningen med hans ägare Anna-Klara. Han stöter på ett gäng ruffiga hundar, under ledning av varghunden Flåklo, men får hjälp av katten Kattis och räven Fox på Måna. De blir varse om att en skum trio skurkar planerar en kupp mot stadens stora ceremoni, där polstjärnans spegelbild ska fiskas upp med silverhåven. De måste stoppas. Samtidigt letar Anna-Klara febrilt efter Fredriksson.

Hela recensionen kan läsas i Falu kuriren

Ambitiös familjemusikal i Svärdsjö om Teddybjörnen Fredriksson

2021-12-28 kl 08:34

”Teddybjörnen Fredriksson och jakten på silverhåven” är en sevärd familjemusikal.

Det här är en recension. Analys och värderingar är skribentens egna.

”Teddybjörnen Fredriksson och jakten på silverhåven” hade urpremiär på annandagen. Foto: Anne Pettersson

Kulturföreningen Kråkan Kultur & Teater i Svärdsjö presenterar en ambitiös föreställning med många medverkanden och levande musik.

Manuset är baserat på Lasse Berghagens bok om Teddybjörnen Fredriksson och hans äventyr i Stockholm. Theresia Holmstedt Jensen har skrivit manus och regisserat och även om det är ganska mycket mer som står i boken så är det två akter om vardera 40-45 minuter långa.

Det är ganska lång föreställning om man är ett yngre barn men det är en spännande berättelse om än lite klurig att hänga med i även för den äldre publiken skulle jag tro.

Hela recensionen kan läsas i Dala Demokraten

Pendlarparkeringen – Källegården – invigd lördagen den 20 november 2021

2021-11-20 kl 10:12

Här får pendlare en toppmodern parkering: ”Klimatsmart”

Nära macken i Svärdsjö står nu 22 parkeringsplatser redo. Pendlare får tillgång till motorvärmare och fyra elstolpar, cykelparkering med tak och laddmöjlighet, busshållplats med uppvärmt väntrum.

– Det här är klimatsmart, säger Leif Källman, Svärdsjö intresseförening.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Hjärtsäkra Svärdsjöbygden

2021-10-05 kl 16:58

Beskrivning av projektet Hjärtsäkra Svärdsjöbygden

Svärdsjöbygdens utvecklingsråd och Svärdsjö Intresseförening har på initiativ av Svärdsjöbon Carina Sparring blivit medvetna om denna möjlighet att hjärtsäkra Svärdsjöbygden och därmed bidra till en trygg och säker bygd där människor mår bra och där alla ges möjlighet att utvecklas. Carina har lång erfarenhet som sjuksköterska, akutsjuksköterska, deltidsbrandman samt utbildare i akutsjukvård inom Räddningstjänsten Dala Mitt. Om projektet beviljas kommer Carina att ansvara för genomförandet av den övergripande verksamheten i projektet.

Mer information kommer inom kort.

Aktivitetspark Gropen på HEA

2021-08-28 kl 10:04

Gropen Svärdsjö – en urban aktivitetspark och grön mötesplats på landsbygden

Det händer mycket i Svärdsjö och vi är många som vill vara med och bidra till Svärdsjös positiva utveckling. Det är betydligt fler som vill flytta hit, än som flyttar härifrån. Många vill bo i Svärdsjö.

Svärdsjö har med sin närhet till två större städer och sina sagolika naturmiljöer en stor dragningskraft, men också en unik centrumkärna, där antalet butiker fortsätter att öka till skillnad från andra jämförbara tätorter. Senaste året har exempelvis tre nya kaféer öppnat och mycket är på gång. Den upprustade Svärdsjöstigen längs Svärdsjö sjölinje är ett av flera lyckade projekt de senaste åren. En positiv anda råder.

Och nu finns idéer om en aktivitetspark i centrala Borgärdet, inte långt från Hedenborg.

Projektbeskrivning – Gropen Svärdsjö 2021[6189]

Svärdsjöfesten visade upp framtidsplaner och prisade eldsjälar

2021-08-24 kl 06:26

Hoppborg, tipspromenad och uppvisning ordnades när den årliga Svärdsjöfesten hölls under lördagen. Det coronaanpassade arrangemanget gjorde att besökarna fick se flera delar av samhället innan de samlades för utmärkelseutdelningen.

Årets eldsjäl – Malin Rodarmel

Årets fixare – Annica Sthare Östberg

Årets Svärdsjöbo – Hans Gräftevall

Hela texten kan läsas på Falu Kuriren

Far och son, Anders och Markus, om livet i brandkåren

2021-07-11 kl 06:14
Eldsjälarna som räddar liv
Anders blev deltidsbrandman när han var i 20-årsåldern. Markus insåg som 19-åring att det var det här han själv ville göra. Idag är far och son Stängnings kollegor på deltidsstationen i Svärdjö. Båda lyfter fram värdet i att prata om olyckorna och larmen de får uppleva på plats.
– Förut så bar man det med sig mer, säger Anders.

Läs hela texten i Falu Kuriren

Möt eldsjälarna i Svärdsjö

2021-07-07 kl 09:08

Man gör det inte för att tjäna pengar, säger Ambjörn Blixt. Det är empatin som driver.

I somras gick han i pension som heltidsbrandman. I Svärdsjö är han fortsatt kårchef för deltidarna. De som annars jobbar som snickare, elektriker eller larmoperatörer.

Men när branden brutit, en bybo blivit akut sjuk eller bilar kolliderat på landsvägen, är brandmän som är redo att släppa allt för att rycka ut.

Hela texten kan läsas i Falu Kuriren onsdag 7 juli 2021.

 

Projektledaren för BID-serviceprojekt i Borgärdet

2021-05-20 kl 10:19

Möt Stefan Sparring, hemvändaren som hjälper till att utveckla Svärdsjö, som projektledare i det BID-serviceprojekt som Svärdsjö Intresseförening just nu driver ihop med Falu kommun och regionen.

En av frågorna på bordet rör tomma lokaler i Borgärdet. Kan de bli kontorshotell för distansarbetande Svärdsjöbor som tröttnat på att jobba hemma vid köksbordet? Stefan säger att frågan känns mer aktuell än nånsin i spåren av pandemin.

Hela artikeln om Stefan Sparring i Falu Kuriren

Projekt pendlarparkering

2021-04-29 kl 07:03

I anslutningen till macken i Svärdsjö ska en pendlarparkering byggas för att underlätta för samåkning och kollektivt resande. Pendlarparkeringen kommer även att avlasta parkeringen vid Ica. Pendlarparkeringen ska utrustas med motorvärmare och elbilsladdning, cykelparkering, informationstavla och ett uppvärmt väntrum, se även en kort film om projektet https://www.youtube.com/channel/UCm_kEGG1CO_On2CpYQk4inQ/videos

Tidplanen för projektet är byggstart innan sommaren och att det ska vara klart under året.

 

 

 

 

Nya pendlarparkeringen börjar byggas nu i maj. Det berättar Peter Johansson från intresseföreningen i en stor intervju i Falu Kuriren.
Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Så kan det nya trygghetsboendet på Hea i Borgärdet se ut

2021-04-19 kl 18:11

Restaurang och mataffär. Det är ett par av inslagen i det trygghetsboendet som Anders Hansson vill bygga i Borgärdet.
Nu har en första skiss tagits fram.

Den så kallade ”Laven” i mitten.
Illustration: Brunnberg Forshed Arkitektkontor.

Hela artikeln kan läsas i Dala-Demokraten

 I Falu Kuriren säger Anders Hansson:

”Kul att det har kommit in flera spontananmälningar innan vi ens öppnat någon kölista”

Borgärdets Vägförening påbörjar 2021 ett femårigt upprustningsprojekt för vägarna i Borgärdet

2021-04-16 kl 16:26

De vägar som ska upprustas 2021 är Aspvägen, Ängsvägen, Hagvägen och delar av Centrumvägen.

Falu kommun skriver i sitt beslut; ”Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har beslutat om ett upprustningsbidrag för att ni
ska kunna rusta upp era enskilda vägar i enlighet med gällande upprustningsbidragsmodell framtagen 2021-01-05.”

Bidragsprocent från Falu kommun är 60 %
Medlemmarna i Borgärdets Vägförening får betala 40 %

Hyreskooperativ med 40 bostäder planeras i Borgärdet

2021-03-24 kl 11:15

Anders Hansson, född i Boda i Svärdsjö, planerar för 40 nya lägenheter för äldre i närheten av Hedenborg, Församlingsgården och Borgärdets centrum.

Det kommer att bli ett hyreskooperativ. Det håller priserna nere säger Anders Hansson.

Projekteringen är igång.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren onsdag 24 mars 2021. 

Se även Anders presentation på facebook

Många vill flytta till Svärdsjö

2021-03-16 kl 09:48

Fastighetsmäklaren Malin Bäckrud vid SkandiaMäklarna efterlyser nu fler hus i Svärdsjö, ett par mil utanför Falun, där det är stor efterfrågan på villor och fritidshus.

– Framför allt kan folk tänka sig att flytta lite längre utanför städer just nu. Många kan tänka sig att pendla eller jobba hemifrån, säger Malin Bäckrud och nämner även Sundborn som ett exempel.

Varför tror du att så många vill flytta till Svärdsjö?

– Svärdsjö är en genuin by som man har koll på ute i landet. Här finns sjö och friluftsliv och alla bekvämligheter såsom matbutik, skola och bussar som går in till stan.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

Kommentar: I Svärdsjöbygden  har >95 % av hushållen tillgång till snabbt, stabilt och säkert bredband.

Renoveringen av Svärdsjöskolan invigd

2021-03-11 kl 13:06

Beslutet för ombyggnationerna togs 2018 så det är en långsiktig satsning för att Svärdsjö ska kunna ha goda skolmöjligheter, säger skolchefen Johan Svedmark.
Målet är att Svärdsjöskolan ska vara det självklara valet för skolelever i närområdet.

Berit Fredricsson (S) 
konstaterar att minusflödet varit stort i bygden.

– Det är så många som valt att ha sina barn på en annan skola än den närmsta. Där gäller det att kunna ha en attraktiv skola. Tittar man på Bjursås så är man väldigt trogen sin högstadieskola och min förhoppning nu är att vi ska vända trenden i Svärdsjö, att man vill vara kvar längre i byn.

1:e vice ordförande i samma nämnd, Elisabeth Rooth Eriksson (C), håller med.
Det är en viktig del att kunna rekrytera bra pedagoger och då spelar lokalerna in, helt klart. Ordet hemvist betyder mycket och det betyder att man har en yta där man boar in sig. På min tid hade man 20 toaletter på rad men här är det inte så. Man har sitt eget, säger Rooth Eriksson.

Rektor Pelle Bergqvist konstaterar att satsningen på Svärdsjöskolan är historisk eftersom lokalerna inte sett en hantverkare sedan skolan byggdes.

Hela artikeln kan läsas i Dala Demokraten

I Falu Kuriren fredagen den 12 mars 2021 berättar Rektor Pelle Bergqvist att lokalerna är anpassade efter modern pedagogik och utrustade med helt nya möbler och inventarier.

Eleverna Clara Bengtsson och Wilma Henningsson säger att det känns som att man går på en helt ny skola. De tror att det kommer att locka de ungdomar som bor runtomkring som pendlar till skolor inne i stan. Man blir mer motiverad om man har en bra miljö, speciellt när allt är ljusare, man blir mer pigg – det blir som en nystart, avslutar Wilma.

Hela artikeln kan läsas i Falu Kuriren

I Annonsbladet kan man läsa att invigningen mötte glada miner från både lärare och ungdomar.
– De gamla lokalerna var väldigt gamla och nedgångna, det här är ett stort lyft för hela skolan, anför läraren Erika Mårsén.

Hela artikeln kan läsas i Annonsbladet

Veronica satsar på bageri i Svärdsjö igen

2021-03-09 kl 15:12

Nu är det klart. Veronica Hellström, entreprenör, bagare och konditor satsar på servering igen i Svärdsjötrakten.
Hon har köpt en av bodarna i Bengtsheden vid gårdsförsäljningen av kött.
– I sommar kanske vi kan ha öppet mer.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

I Falu Kuriren lördagen den 27 mars 2021 år det en dubbelsida om Veronica.

Hon tog studenten en fredag. Måndagen efter tog hon över ett bageri i Svärdsjö och började sin karriär som entreprenör, 19 år gammal. Möt Veronica Hellström, i dag 28, som ärvt både receptböcker och envishet av sina släktingar i barndomens Hälsingland. ”Jag har lärt mig att värdesätta det jag har och uppskatta livet”.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Lyckad säsong för Svärdsjöliften

2021-03-09 kl 11:56

Sen öppning till trots har Svärdsjöliften i Hillersboda haft en lyckad säsong. Något som ägaren Kalle Hansols tillskriver pandemin.
– Vi är jätteglada och det är kanon. Mitt under pandemin, om man får säga så, är det på topp.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Svärdsjö Ridklubb får kompensationsstöd

2021-03-08 kl 14:31

Länets och landets idrottsklubbar tilldelas nu kompensationsstöd för uteblivna intäkter  under CO-vidpandemin.

Svärdsjö Ridklubb får 18 000 kronor.

Se artikeln i Annonsbladet

Bidrag till blomsterutsmyckning m m i Borgärdet

2021-02-10 kl 14:06

Borgärdets Vägförening ansökte förra året om bidrag ur Stiftelsen Samfond K1  för bland annat blomsterutsmyckning, julgran och ny belysning till densamma samt utökad vård av grönytor i Borgärdet.

Falu kommunalfullmäktige beslutade vid sammanträde 2021-01-28 om ett bidrag på 40 000 kronor att lämnas till Borgärdets Vägförening.

Anm. Samfond K 1 har till ändamål att lämna bidrag till:

a) vård av kulturellt värdefulla byggnader

b) andra kultur- och miljövårdande åtgärder samt

c) parkvård utöver normal kommunal standard

Hembygdsföreningen firar ett annorlunda 100-års jubileum

2021-02-10 kl 11:10

För 100 år sedan uppmärksammade Svärdsjö att det då var 400 år sedan Gustav Vasa skidade genom dessa trakter. Det var i samband med de festligheterna konstnären Gustaf Ankarcrona kom hit och bidrog till att inspirera byborna att ta till vara på sina gamla traditioner, berättar Inga Murmester.

– 1921 bildades hembygdsföreningen.

Gammelgården, föreningens nav genom alla år, byggdes upp mellan 1925 och 1931 och redan året efter invigningen började midsommar firas här, i början med ett 100-tal personer.

De historiska byggnaderna på gammelgården i Svärdsjö kommer från byar i Svärdsjö och Envikens socknar och representerar hur en stor gård förr i tiden såg ut, här finns storstuga, portlider, bagarstuga, härbren och olika bodar.

– Gården skulle vara hela socknens angelägenhet, säger Inga.

Hela intervjun om den ulliga midsommarstången på Svärdsjö gammelgård kan läsas i Falu Kuriren torsdagen den 10 febr. 2021

Länk till hembygdsföreningens hemsida

Gåta hur muterat virus nått Svärdsjö

2021-02-05 kl 09:58

I Falu Kuriren fredagen den 6 februari 2021 kan man läsa att ingen av personerna i Svärdsjö, som smittats med det muterade viruset, har ens haft kontakt med någon som varit utomlands. Nu spårar regionen längre bak i tiden, i hopp om att ta reda på hur mutationen tagit sig in på orten.

Läs hela artikeln i DT

Ulf – 40 år som brandsoldat vid Svärdsjö brandstation

2021-01-25 kl 15:16

Beredskapsbrandmannen Ulf Eriksson lägger nu, efter 40 år, brandhjälmen på hyllan i det av honom kärt omhuldade Svärdsjö brandstation. Upplevelserna och erfarenheterna är otaliga. ”Många fina minnen av att ha kunnat hjälpa människor, och bitvis en del lite tyngre intryck”, summerar Ulf en yrkesgärning där inte sällan stora värden står på spel.

Se artikeln i Annonsbladet

Teddybjörnen Fredriksson

2021-01-15 kl 09:20

Lasse Berghagen har gett Theresia HolmstedtJensen från Linghed förtroendet att dramatisera hans barnbok ”Teddybjörnen Fredriksson och Jakten på silverhåven” till familjemusikal. Theresia är även föreställningens regissör. Premiär 26 december 2021. Kråkan Kultur & Teater är arrangör.

Se även Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson” blir musikal i Svärdsjö: ”Det är stort” (dt.se)

Landsbygdens vägföreningar ryter till

2021-01-15 kl 09:17

Varför ska det kommunala upprustningsbidraget vara minst 10% lägre än det statliga särskilda bidraget till underhåll och upprustning av enskilda vägar?

Och varför ska inte vägar prioriteras för upprustningsbidrag om de har kommunalt driftbidrag men ligger utanför Faluns yttre tätorter?
Till Falu kommuns yttre tätorter räknas Linghed och Borgärdet i Svärdsjöbygden.

Det kommunala upprustningsbidraget föreslås bli max 60 % i Falu kommuns yttre tätorter. Det statliga bidraget för underhåll och upprustning är 70 % för enskilda vägar med statligt driftbidrag.

Landsbygdens övriga vägföreningar med kommunalt driftbidrag får inte ens ansöka om kommunalt upprustningsbidrag.

TEXT: Rune Fredriksson

Susanne Martinsson, Ordförande miljö- och samhällsbyggnadsnämnden svarar via mejl den 17 jan. 2021:

Någonstans behöver man börja. Och någonstans behöver man alltid dra en gräns.

När det gäller upprustningsbidraget så väljer vi att i ett första skede prioritera de vägar där man har gjort statusbedömningar i de större tätorterna och att dessa i sin tur prioriteras efter behov. Det känns positivt att äntligen kunna möjliggöra ett upprustningsbidrag för att vägar ska kunna rustas upp till en bättre standard. I ett senare skede kan andra vägar bli aktuella.

När det gäller nivån för upprustningsbidraget så är förslaget att det ska vara 60 % inklusive moms. Att en del önskar att bidraget vore högre kommer alltid att förekomma. Medan andra kanske skulle prioritera att använda dessa medel till något helt annat. Utan upprustningsbidrag så hade inga pengar alls funnits utan då skulle denna upprustning i sin helhet ha bekostats på annat sätt.

Min kommentar:

Gatukontoret började diskussionen om ett nytt bidragssystem redan 1993 vilket framgår av ärendenr 92 GK0752. Där skriver Gatukontoret 1993-06-03 under rubriken bidrag till ombyggnad att ”Bidrag kan lämnas för ombyggnad av enskild väg. Bidrag kan lämnas med 70% av den objektkalkyl som godkänts av gatukontoret. Den ombyggnadsstandard som kan accepteras för ett kommunalt bidrag är den minimistandard som är acceptabel till vägens funktion.
Förhöjt bidrag kan beviljas av den tekniska styrelsen om vägen är särskilt betydelsefull ur kommunal synpunkt eller om kostnaden är synnerligen betungande.”

Av någon anledning så börjar Falu kommuns tideräkning i ärendet först år 2000 med en skrivelse från Stadskansliet, Gatukontoret och Stadsbyggnadskontoret till Kommunstyrelsen om huvudmannaskap för allmän plats (Dnr KST 239/98, reg nr 250 2000-06-06.

”Stadskansliet, gatukontoret och stadsbyggnadskontoret föreslår kommunstyrelsen besluta föreslå kommunfullmäktige besluta

att uppdra till tekniska styrelsen att aktualisera erforderlig höjning av driftsbidraget till 60 % av normkostnaden samt behov av medel för att framdeles ge föreningarna ökad rådgivning och stöd i höstens beredning av budget 2001- 2003.”

Att aktualisera en höjning av driftbidraget till 60 % år 2000 när Gatukontoret redan 1993 angav att för 1992 års verksamhet utbetalades 100 %:s bidragsnivå känns mycket märkligt.

Landsbygdens vägföreningar ryter till när Falu kommun lägger allt fler uppgifter på föreningarna. Och med ett större kostnadsansvar än det som gäller  i Falu tätort.

Se även Befarar över 4 000 kronor i årsavgift med nya krav – vägföreningar i byarna rasar: ”Så vansinnigt dumt” (dt.se) och Vägbidrag ska utvärderas enligt Martinsson (C): ”Jag förstår deras farhåga” (dt.se)

Kraft & Gemenskap i Samverkan

2020-11-26 kl 17:08

Nya lägenheter i Borgärdet

2020-10-23 kl 14:13

Gamla postkontoret och polisstationen i Svärdsjö får inom en snar framtid nya hyresgäster. Fem nya lägenheter färdigställs just nu i bottenvåningen på ett av husen vid Centrumvägen 6.
– Jag är så stolt över det här, säger Mats Krüger, projektledare.

Hela artikeln kan läsas i Dala – Demokraten.

Trafikverket missade vägmarkeringarna på bron över Seckan

2020-10-10 kl 14:32

”Bron på väg 850 mellan Boda och Svärdsjö renoverades och fick ny beläggning 2018.

Från och med nästa vecka, två år senare, målas vägmarkeringarna på bron.
– Jag förstår inte varför man inte målar bron efter två år, säger Sten Erik Malmqvist.

När bron i Boda genomgick planerat underhåll för två år sedan väcktes kritik från boende om varför inte Trafikverket i samband med arbetet byggde en gång- och cykelvägsbro bredvid.

Bron lämnar inte mycket utrymme för gående och barn på ena sidan måste gå över den för att komma till busshållplatsen.

Dessutom höjs hastighetsbegränsningen till 80 kilometer i timmen före bron.

– Det är 60 genom Boda och då har du åkt en ganska lång sträcka. Sedan ser man bron och det blir raksträcka, då är klart att folk krämar på. Det blir en omkörningssträcka, säger Sten Erik Malmqvist.”

Det står att läsa inledningsvis i Falu Kuriren 2020-10-09 under rubriken; Missade att måla vägmarkeringar på bron – har gått två år: ”Fallit mellan stolarna”

Lina Bifrost Årets Svärdsjöbo 2020

2020-08-15 kl 18:10

Utifrån Svärdsjöbornas nomineringar med motiveringen ”Alltid vänlig, Aldrig omöjlig, Glad o positiv” är det med stor glädje vi delar ut priset till Lina som under många år, med förstklassig service, har omhuldat Svärdsjöborna med vackra blomsteruppsättningar och annat fint. Lina och hennes medarbetare står alltid för ett vänligt, engagerat och professionellt bemötande, som gör att man alltid känner sig välkommen och går från butiken inte bara nöjd utan också glad. Lina och Omhulda är en viktig del i en attraktiv Svärdsjöbygd.

 

Nya kartor och info om vandringsleder i Svärdsjöbygden

2020-08-14 kl 17:33

Komprimerad fil:

Upptäck Svärdsjöbygden och Svärdsjö utflyktkartor

Upptäck Svärdsjöbygden (tydlig och stor bild i den komprimerade filen)

Svärdsjö utflyktskarta (tydlig och stor bild i den komprimerade filen)

Nya ägare satsar på Trollnäs hotell och vandrarhem

2020-06-09 kl 15:13

Kärleken till hembygden får dem att satsa – mitt under coronakrisen: ”Allvarligt talat – vet du vad du gör?”

Hans mäklarfirma fick i uppdrag att hitta en köpare till hotellet.
Istället blev det Hasse Östfjord själv som tillsammans med sin syster Elisabeth Noremo slog till och köpte hela rasket.
Och syskonparet, som fått en riktig rivstart, räds inte den rådande coronakrisen.
– Folk har undrat om man har hål i huvudet och sagt att ”allvarligt talat – vet du vad du gör?”, säger Hasse. Läs hela artikeln i FaluKuriren
  Nya ägare satsar på Trollnäs hotell och vandrarhem 

Hemkört! Ring – så spelar vi!

2020-05-08 kl 12:30

Svärdsjö Enviken Sundborn

Öppna landskap i Svärdsjöbygden

2020-05-08 kl 12:21

Öppna landskap i Svärdsjöbygden

Vandringsleder i Svärdsjöbygden

2020-05-08 kl 12:09

Vandringsleder i Svärdsjöbygden

Skräpplockardagen 2020 i Borgärdet

2020-04-20 kl 05:05

Gammal som ung gick samman för att rensa bygden – rökare bland de största bovarna: ”Helt sanslöst”

https://www.dt.se/artikel/gammal-som-ung-gick-samman-for-att-rensa-bygden-rokare-bland-de-storsta-bovarna-helt-sanslost

Pendlarparkering vid Svärdsjömacken

2020-01-22 kl 17:24

Intresseföreningen planerar för en pendlarparkering vid Svärdsjömacken.

Svärdsjömacken och pendlarparkeringen ligger i anslutning till gamla Källängetskolan, som uppfördes 1893. Svärdsjömackens utformning styrdes av Källängetskolans utformning. Eftersom byggnaden har ett stort bevarandevärde kommer rivningsförbud och varsamhetsbestämmelser att införas. Det skrev Falu kommun i planbeskrivningen 2015.

Det påverkade utformningen av Svärdsjömacken och det kommer också att påverka pendlarparkeringens utformning. Se förslagsritningen.

 

Svärdsjöbygden utmanar

2019-11-29 kl 20:03

Skadegörelse vid Svärdsjömacken

2019-09-11 kl 08:26

Dräneringarna vid Svärdsjömacken har skadats av en känd stor röd 4-hjuling. Dräneringar som är konstruerade för att även kunna ta hand om vatten vid skyfall.

P.S. Den skyldige har hört av sig till Leif Källman på morgonen den 11 september och lovat att åtgärda skadorna. D.S.

 

Borgärdets Vägförenings remissvar till Falu kommun om hastigheter i Borgärdet

2019-02-25 kl 13:05

Inledning

På uppdrag av Svärdsjö Intresseförening 2010 gjorde Vägverket hastighetsmätningar i Borgärdet på två ställen där den skyltade hastigheten är 50 km. Den ena punkten var placerad omedelbart norr om korsningen väg 850/väg 881 (Brosvedsvägen) och den andra norr om Svärdsjöskolan och norr om den sträcka där den skyltade hastigheten är 30 km under skoltid.

Vid Brosvedsvägen höll trafikanterna en medelhastighet på 48 km/tim och 15 % av trafikanterna höll en hastighet över 61 km/tim.
Norr om Svärdsjöskolan höll trafikanterna en medelhastighet på 39 km/tim och 15 % av trafikanterna höll en hastighet över 50 km/tim.

Ursprungligen sattes hastighetsgränserna så att ingen skulle överträda den skyltade hastigheten med mer än 15 % . Den uppmätta hastigheten vid Brosvedsvägen är alltså alldeles för hög.

Eftersom trafikanterna sänker hastigheten med 3 km/tim när den skyltade hastigheten sänks med 10 km/tim måste en omskyltning till 40 km genom samhället kompletteras med fysiska åtgärder för att trafikanterna ska sänka hastigheten tillräckligt genom samhället.

I Åtgärdsvalsstudien 2018 föreslogs och godkändes av Trafikverket en separerad gång- och cykelväg/gång- och cykelbana genom Borgärdet genom en breddning av trottoarerna och en avsmalning av körbanan för att få ned hastigheten. Kostnaden, som skall finansieras av Region Dalarna, uppskattades till 5,4 milj.

För att påskynda erforderliga åtgärder kan kostnaden samfinansieras av Region Dalarna och Falu kommun.

Frågan om samfinansiering för att åtgärda tillgänglighets- och trafiksäkerhetsbrister för oskyddade trafikanter längs sträckan Boda – Höganäs  ställdes till samtliga politiska partier 2018-08-30. Frågan besvarades i nyfiken och positiv anda av tre partier – Falupartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Rune Fredriksson 2019-02-25
Styrelseledamot i Svärdsjö Intresseförening och Borgärdets Vägförening

Falu kommuns förslag till nya hastighetsgränser i Falu kommuns tätorter.

Remissvar från Borgärdets Vägförening om nya fartgränser i Svärdsjö/Borgärdet

Efter den senaste ändringen av hastigheterna på väg 850 kan man iaktta nya beteenden från trafikanterna. Med den tidigare 70/90 begränsningen sänktes farten på 70- sträckorna, medan 60-sträckorna med nuvarande gränser nonchaleras i hög grad. Den genomsnittliga hastigheten kan ha sänkts något på 80-sträckorna, främst genom ökad köbildning. Om trafiksäkerheten har ökat är tveksamt med tanke på den ökade kökörningen och det ökade antalet omkörningar. Klart är att trafikbullret har ökat i orterna med 60 begränsning och att antalet trafikbrottslingar ökat betydligt. Slutsatsen är att man måste vara försiktig med hastighetsändringar som upplevs som omotiverade.

Väg 850 genom Svärdsjö.
När Trafikverket genomförde en hastighetskontroll i Svärdsjö visade det sig att c:a 70 % av fordonen körde för fort. Uppgiften var överraskande, då de flesta respekterar den angivna hastigheten inom byn. Förklaringen visade sig vara att mätpunkterna placerats vid in- och utfarten till byn, väl bortom både bebyggelse och korsningar och där 50-begränsningen upplevs som obefogad. En tidigare, seriös, undersökning, visade att medelhastigheten i Borgärdet var väl under gällande hastighetsgräns och att överträdelserna uppgick till 15 %.
Trots att nuvarande hastighet har accepterats och fungerar väl, kan en minskning vara befogad, då många upplever den tunga trafiken som skrämmande. För att få acceptans för detta bör fartdämpande ätgärder i samband med sänkningen göras, i linje med vad som föreslås i kommunens cykelplan och det nu pågående arbetet med cykelväg mellan Boda och Höganäs, där sträckan genom Borgärdet har prioritet 1.
Allt för att undvika de effekter som omnämns i inledningen.

Permanent 30-begränsning vid Svärdsjöskolan.
Vi avråder starkt ifrån denna förändring av följande skäl.
Som tidigare sagts är det stor risk att omotiverade begränsningar nonchaleras och det finns risk att även körningen under skoltid och övriga delar av byn påverkas.
Bullret kommer att öka genom de bromsningar och accelerationer som blir nödvändiga.
Avgasutsläppen kommer att öka av samma skäl.
Enda anledningen till denna ändring är förmodligen att skylten med datum är oläsbar. Vi föreslår att 30-skyltarna täcks över när skolan är stängd.

Lokalgatorna
I mer än 50 år har hastighetsbegränsningen i Svärdsjö varit 50 km/tim. även på lokalgatorna. Under denna tid har inga trafikolyckor med personskador inträffat, vad vi vet. Vi kan också konstatera att hastigheten sällan överskrider 30 km/tim, Det förefaller samhällsekonomiskt omotiverat att förfula byn med en skog av 30/40-skyltar, som ändå ingen kommer att bry sig om. De få som kör fortare kommer ändå inte att ändra sig, då det aldrig kommer att utföras några kontroller, En sänkning av den generella fartgränsen till 40 km/tim är tillräcklig på lokalgatorna,

Sammanfattningsvis tillstyrker vi en generell fartgräns på 40 km/tim i hela byn, i samband med fartdämpande åtgärder, men avstyrker idén med permanent 30-begränsning vid skolorna och på lokalgatorna.

Gunnar Bosell
Ordf. Borgärdets Vägförening

Nyfiken på Svärdsjös omgivningar, historia, möjligheter och klimat

2019-02-14 kl 16:13

Svärdsjöbygden är med sina många berg, sjöar och vattendrag bekant som en av Dalarnes vackraste bygder. Svärdsjö socken, som nämnes 1357 i Dalarnes dombok, omfattade även Sundborn och Enviken.

För att öka försörjningsmöjligheterna för befolkningen vid missväxt och hungersnöd bildades besparingsskogar i Dalarna och Hälsingland på 1870- och 1880-talen. Besparingsskogarna har genom åren bidragit till skolor, kommunhus, vägar och järnvägar och bidrar fortfarande till bygdens utveckling. På 1880-talet vägrade staten hjälp mot den nöd som orsakats av missväxt.

Med Svärdsjö som bas har du nu tillgång till en stor och varierad arbetsmarknad, med en pendlingstid på 1 timme med personbil.

Falun når du på 25 minuter, Borlänge på 40-45 minuter, Hofors på 42 minuter, Säter på 52 minuter, Sandviken på 50-55 minuter, Hedemora på 55 minuter och Rättvik på 60 minuter. Valbo når du på 62 minuter, Leksand på 65 minuter och Gävle på 70 minuter med personbil. I de uppräknade tätorterna (centralorter/serviceorter) bor 217 000 invånare, varav 48 % i Dalarna och 52 % i Gästrikland.

Med buss/tåg nås bara Falun (37 900 inv.) och Borlänge (42 800 inv.) inom restiden 70 minuter.

Med Svärdsjö som bas får du också fin natur, med många sjöar och vattendrag och överhuvudtaget en trevlig livsmiljö. Du får en utbyggd digital infrastruktur, ett upprustat och väl underhållet statligt vägnät. Du får tillgång till skolor t o m årskurs 9, vårdcentral, tandläkare, apotek, bibliotek, ett stort utbud av affärer, äldreboenden, lokaler för fritid och möten etc.

Du får nära till högskolorna i Falun, Borlänge och Gävle och nära till länslasarettet i Falun.

Svärdsjöbygden, som är belägen på nordsvenska höglandets gräns åt söder, har ett klimat, som mera liknar Norrlands än Svealands. Om klimatet skrev Karl Linge att man på två meters djup funnit hasselnötter i ett myrtag vid Åg, ett tecken på för mycket länge sedan rådande mildare klimat.

Du kan läsa om klimatet i Falun från 1860  t o m 2018 och notera att temperaturerna varit i stort sett oförändrade de senaste 70 åren bortsett från att vintrarna varit mindre stränga och somrarna obetydligt svalare de senaste 28 åren (inom SMHI klimatperiod 1991-01-01 – 2020-12-31).

Vill du läsa hela texten kan du klicka här.

 

 

 

ÅVS väg 850 genom Svärdsjö godkänd av Trafikverket

2018-12-04 kl 15:28

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) Tillgänglighets- och trafiksäkerhetsbrist, väg 850, genom Svärdsjö godkändes av Trafikverket den 13 november 2018. Texterna nedan är valda utdrag ur studierapporten. Hela rapporten Tillgänglighets- och trafiksäkerhetsbrist, väg 850, genom Svärdsjö kan läsas genom att klicka på rapportnamnet.

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn, ASEK kan hämtas från Trafikverkets hemsida för den som önskar fördjupa sig i analysmetoder och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn. ASEK 6.1 och Introduktion till samhällsekonomisk analys kan öppnas direkt genom att klicka på namnen.

Bakgrund och syfte

Syftet med åtgärdsvalsstudien är att skapa samsyn mellan viktiga aktörer gällande nuvarande brister, behov och mål samt åtgärder som behöver vidtas längs aktuell sträcka. Brister längs sträckan avser främst oskyddade trafikanter sett ur tillgänglighets- och trafiksäkerhetssynpunkt.

Av de rekommenderade åtgärder som föreslås i åtgärdsvalsstudien kommer ett antal åtgärder att finansieras med medel från länsplanen för transportinfrastruktur.

Åtgärdsvalsstudien omfattar väg 850 genom tätorten Svärdsjö i Falu kommun. Norr om Svärdsjö sträcker sig studieområdet fram till korsning väg 850/väg 888 där väg 850 viker av österut och väg 888 fortsätter norrut mot Linghed. Söderut sträcker sig studieområdet fram till korsningen väg 850/ Liljansvägen/avtagsväg mot Bengtsheden (väg 881.1) i jämnhöjd med Liljansskolan i Boda.
Studien innefattar även hur anslutande gator, gång- och cykelnät och den omkringliggande bebyggelsen ansluter till och kopplas samman med studieområdet.

Aktuell sträcka längs väg 850 som ingår i åtgärdsvalsstudien är cirka 7 km.

Det finns i dagsläget ingen undertecknad överenskommelse mellan Trafikverket och Falu kommun för genomförande av studien. Den senaste gällde fram till 2015.

Längs väg 850 genom Svärdsjö har framför allt brister beträffande trafiksäkerhet, tillgänglighet, transportekonomi och miljö identifierats.
Det finns ett behov av att se över möjligheten att förbättra trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter längs väg 850 genom Svärdsjö.

Behov finns av förbättrad tillgänglighet för oskyddade trafikanter till målpunkter inom Svärdsjö centrum, t.ex. till vårdcentralen. Det har även uttryckts ett behov av att göra trafiksystemet i Svärdsjö mer praktiskt fungerande och estetiskt tilltalande, för Svärdsjöbor, turister och andra besökare.

Överlag finns en önskan om att främja ett hållbart samhälle genom att göra det möjligt att tryggt promenera och cykla i centrum och dess omgivningar.

Nuläge

Trafikverket är väghållare för väg 850 samt för de anslutande vägarna 876, 880, 881, 882 och 888. Övriga anslutande vägar har enskild väghållare. Väg 850 är en transportsträcka för bland annat arbetspendling, turism, kollektivtrafik och näringslivets transporter. Väg 850 är utpekad som rekommenderad väg för transport av farligt gods.

Vägbredden på sträckan varierar mellan 7,5 och 11 meter.

Den aktuella sträckan av väg 850 fick ny beläggning under 2017.

Längs med väg 850 mellan Boda och Svärdsjö centrum finns generellt ingen yta avsedd för oskyddade trafikanter.

Från korsning väg 850/väg 876 till korsning väg 850/väg 880 finns trottoar på båda sidor om väg 850. Från korsning väg 850/väg 880 finns trottoar på västra sidan fram till Källevägen, medan den östra sidan har en avmålad yta för oskyddade trafikanter. Norr om Svärdsjö är vägbanan avmålad för gående och cyklister fram till korsningen väg 850/väg 888 förutom vid Svärdsjö kyrka.

I Borgärdet, motsvarande Svärdsjö tätort, bodde det år 2016 cirka 1 430 personer.

Längs den aktuella sträckan genom Svärdsjö centrum finns ett flertal målpunkter såsom förskola, grundskola, vårdcentral, idrottsplats, bibliotek, fritidsgård, restauranger, service och handel.

Söder om Svärdsjö centrum finns en ridskola samt badplats. I den norra delen av Svärdsjö finns målpunkter som kyrka, hembygdsgård och badplats.

De elever i Boda som bor söder om bron vid Bengtshedens plåt beviljas skolskjuts till Svärdsjöskolan pga. trafiksäkerhetsskäl, även om de enligt avståndet skulle kunna cykla.

Busshållplatserna är av olika standard. I de centrala delarna är vissa busshållplatser t.ex. utrustade med väderskydd medan andra busshållplatser längs med sträckan endast är försedd med stolpe vid vägren.

På sträckan korsning väg 850/väg 888 till korsning väg 850/väg 882 är årsmedeldygnstrafiken 2 831 fordon/dygn varav 11 procent utgörs av tung trafik. På sträckan korsning väg 850/väg 882 söderut genom Boda till korsning väg 850/avtagsväg mot Bengtsheden (väg 881.1) är årsmedelsdygnstrafiken 2 462 fordon/dygn varav 9 procent utgörs av tung trafik.

Den skyltade hastigheten genom Svärdsjö är 50 km/h. Norr om Svärdsjö är den högsta tillåtna hastigheten 80 km/h. Vid Hembygdsgården strax innan korsningen väg 888/väg 850 är hastighetsgränsen 60 km/h. Söder om Svärdsjö är den högsta tillåtna hastigheten 80 km/h. Hastighetsbegränsningen övergår sedan till 60 km/h genom Boda, från bron över ”Seckan” fram till Liljansvägen.


Ett uttag från Strada (Swedish Traffic Accident Data Acquisition) visar att det på den aktuella sträckan mellan åren 2008 och 2017 har inträffat 29 olyckor med sammanlagt 34 skadade personer. Tre av personerna har blivit allvarligt skadade, nio måttligt skadade och 22 lindrigt skadade. Tretton av de skadade personerna var fotgängare som halkat eller snubblat i vägmiljö. Sex av de skadade personerna har suttit på moped och en av de skadade var cyklist.

Kommande utveckling

I anslutning till tankstationen som ligger norr om Svärdsjö centrum planerar Svärdsjö intresseförening en butik, ett kafé samt en biltvätt. Detta kommer att ske när det finns finansiering. I planerna ingår även att anlägga en pendlarparkering. Pendlarparkeringen har förberetts med asfaltsbelagda in- och utfarter samt genomfart. Marken ägs av Falu kommun och det finns en detaljplan över området som möjliggör denna utveckling.

Den berörda sträckan är en viktig del i Dalatrafiks linjenät och i det förslag som kollektivtrafiks-förvaltningen arbetar med kommer trafiken att jämfört med dagens trafik förstärkas mellan Falun och Svärdsjö. Linje 235, som är områdets stomlinje, planeras att köras varje halvtimme under morgon och eftermiddag på sträckan mellan Falun och Källegården i Svärdsjö. Sammanlagt per vardag innehåller förslaget i skrivande stund 21 turer per riktning. Norr om Källegården är dock turutbudet glesare, motsvarande en tur i timmen som fortsätter mot Linghed-Enviken. Linje 235 planeras att stanna på samtliga hållplatser längs sträckan vilket innebär att turtätheten alltså är lika stor på samtliga hållplatser fram till Källegården.

Busshållplatsen Svärdsjö centrum är en viktig bytespunkt i Dalatrafiks linjenät.

En hastighetskamera (ATK) planeras att sättas upp på väg 850 i jämnhöjd med Bengtsheden under perioden 2019–2020.

Krav (funktion, tekniska, ekonomiska, miljö, trafiksäkerhet med mera)

Åtgärdsförslag ska tas fram utifrån fyrstegsprincipen och fysiska åtgärder ska följa VGU (Vägar och gators utformning).

Åtgärdsförslagen ska värna och förstärka tätortskaraktären i Svärdsjö, t.ex. göra tätorten mer välordnad, strukturerad, med tydliga gränser mellan olika funktioner samt ha ett tydligt centrum och en samlad transportnod.

Mål för lösningar (eftersträvad kvalitet)

De åtgärder och lösningar som tas fram för att lösa bristerna och uppfylla behoven ska bidra till att uppfylla åtgärdsvalsstudiens mål inom åtgärdsvalsstudieområdet:

• Förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter

PRÖVA TÄNKBARA LÖSNINGAR

För att få en samlad bild över de brister och behov som finns i åtgärdsvalsstudieområdet i samt ge förslag på åtgärder, med hjälp av fyrstegsprincipen, genomfördes en workshop den 8 mars år 2018 i Svärdsjö.

I tabell 1 finns en sammanställning över samtliga identifierade brister och behov samt föreslagna åtgärder. Av tabellen framgår även grunden för bedömningen av vilka åtgärder som projektgruppen inte valt att gå vidare med. Generellt rör det sig om åtgärder som har en osäker effekt, är alltför kortsiktiga lösningar, är olämpliga att använda i den aktuella trafikmiljön eller istället bör hanteras inom ramen för andra utredningar. För de åtgärder som valts att gå vidare med redovisas åtgärdernas geografiska placering i figur 12 efter tabell 1.

Paketeringsförslag

A1 Separerad gång- och cykelväg norr och söder om Svärdsjö.
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 24,8 mkr

A2 Separerad gång- och cykelväg söder om Svärdsjö och avmålat norr om Svärdsjö.
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 19,8 mkr

B Kollektivtrafikåtgärder
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 1,9 mkr

C Övriga åtgärder för oskyddade trafikanter i huvudsak centrala Svärdsjö inkl. Mobility management-åtgärder (MM)
Kostnad (inkl. byggherrekostnader och mark- och fastighetsinlösen) 11,7 mkr

EFFEKTBEDÖMNING

Åtgärdspaketen bidrar i viss utsträckning till en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning genom att:

• Den sociala hållbarheten bedöms att öka då förbättringar i trafiksäkerhet och tillgänglighet för gående och cyklister samt kollektivtrafikresenärer genomförs. Barn, unga och äldre får ökade möjligheter att röra sig i transportsystemet på egen hand.

• Den ekologiska hållbarheten bedöms att öka då det skapas möjligheter att öka andelen gående och cyklister samt kollektivtrafikresenärer eftersom färre barn behöver skjuts till skola och idrottsaktiviteter.

• Samhällsekonomiskt bedöms åtgärdspaketen vara olönsamma, men den samhällsekonomiska hållbarheten är svårbedömd.

FORMA INRIKTNING OCH REKOMMENDERA ÅTGÄRDER

Samtliga åtgärdspaket (A1, A2, B, C) har valts att rekommendera utifrån det som framkom av effektbedömningen samt deras bidrag till åtgärdsvalsstudiens mål.

Åtgärdspaketen (A1, A2, B, C) bidrar till att uppfylla åtgärdsvalsstudiens mål att förbättra tillgänglighet och trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter längs med aktuell sträcka. Den avmålade gång- och cykelbanan på sträckan norr om Svärdsjö, som ingår i åtgärdspaket A2, har dock en låg måluppfyllelse och föreslås därmed endast genomföras på kort sikt. När det finns ekonomiska resurser för att anlägga en separerad gång- och cykelväg på sträckan norr om Svärdsjö bör detta genomföras om behovet fortsatt kvarstår. Därmed innebär åtgärdspaket A2 en lösning på kort sikt och åtgärdspaket A1 en lösning på längre sikt.

Åtgärdspaket A2 väljs på kort sikt eftersom det innebär lägre investeringskostnad än åtgärdspaket A1. Förbättringen för oskyddade trafikanter norr om Svärdsjö blir inte lika stor som med A1, men standarden bedöms ändå vara acceptabel på kort sikt. I och med att skyltningen förbättras kommer problematiken med att lastbilar idag parkerar på den avmålade gång- och cykelbanan försvinna och därmed förbättras i viss mån tillgängligheten och trafiksäkerheten ytterligare för oskyddade trafikanter. Åtgärdspaket A2 ger även mindre intrång i landskap än åtgärdspaket A1.

Förslag är att prioritera genomförandet av åtgärdspaketen enligt följande ordning: åtgärdspaket B och C är prio 1 med hänvisning till kommunens prioritering till Region Dalarna i cykelplanen. Både åtgärdspaket A1 och A2 är prio 2, A2 på kort sikt och A1 på lång sikt.

Den 13 september 2018 hölls ett ”forma inriktnings-möte” där representanter från organisationer som står som ansvariga för genomförande eller för finansiering fanns representerade.

I samband med ”forma inriktning-mötet” valdes några åtgärder att inte rekommendera vidare.

I tabell 3 framgår de åtgärder som rekommenderats vidare till åtgärdsbanken. I tabellen anges även förslag till fortsatt hantering, tid för genomförande samt ansvariga aktörer för genomförande och finansiering.

Arbetsprocessen

Processen har skett genom en fördjupad dialog mellan viktiga aktörer för att göra känt för alla inblandade om kända brister och behov efter berörda sträckor och vad som planeras. Detta för att få en gemensam utgångspunkt för vidare arbete.

Åtgärdsvalsstudien har drivits genom en projektgrupp, se kapitlet ”Aktörer och övriga intressenter”. Projektgruppen har bearbetat och kompletterat identifierade behov och brister, förslag på åtgärder och tagit fram övergripande mål samt kontinuerligt lämnat synpunkter på allt material som konsulten Sweco tagit fram. Arbetet i projektgruppen har skett både som fysiska möten och telefon/distansmöten.

Inom åtgärdsvalsstudien har en workshop genomförts där intressenter bjudits in. Under workshopen breddades kunskaperna om nulägesförutsättningarna (t.ex. brister, behov och målpunkter). Utifrån de brister och behov som identifierat togs åtgärdsförslag fram under workshopen. Åtgärdsförslagen har sedan bearbetats och fördjupats av projektgruppen och vägutformningsexpert från konsulten. Därefter skickades åtgärdsförslagen ut till deltagarna vid workshopen för att inhämta synpunkter som sedan tagits hänsyn till och/eller hanterats i val av åtgärder. Förankring med externa referenser har även skett vid det ”forma inriktnings-möte” som hölls inom processen.

Respektive aktör kan behöva göra ytterligare analyser av sina åtgärder, dock inte inom ramen för denna studie.

Ställningstagande och fortsatt hantering

Trafikverket kommer, efter utredningens avslut, att gå vidare med framtagande av ett internt ställningstagande med utgångspunkt i de rekommenderade åtgärder som åtgärdsvalsstudien resulterat i. Åtgärder som ska genomföras och ansvarsfördelningen av dessa hanteras vidare inom ramen för den gemensamma överenskommelse som finns mellan Falu kommun och Trafikverket.

De politiska partiernas ställningstagande till samfinansiering

I anslutning till politikerdialogen i Boda Missionskyrka onsdagen den 29 augusti ställde Rune Fredriksson Svärdsjö Intresseförening en skriftlig fråga till samtliga politiska partier beträffande samfinansiering av det åtgärdspaket som Swecos projektgrupp valt att gå vidare med i Åtgärdsvalsstudien.

Bakgrunden till frågan delgavs samtliga partier

Investeringskostnaden för de nödvändiga åtgärderna för GC-trafiken på den 7 km långa sträckan mellan Boda-Höganäs motsvarar mer än ett års investering längs de statliga vägarna i hela Dalarna. Region Dalarna avsätter 123 mkr i länsplanen 2018 – 2029 för GC-vägar längs det statliga vägnätet. Det motsvarar 11 mkr/år för hela Dalarna eller 35 kr/invånare och år.

Det är osannolikt att Region Dalarna avsätter mer än ett års anslag på ett enda projekt längs väg 850 mellan Boda – Höganäs. Speciellt som Region Dalarna på önskemål av bl.a Falu kommun också arbetar med medfinansiering av E16 ”Förbifart Yttermalung”.

För att bättre knyta samman tätorterna Boda/Bengtsheden med Borgärdet krävs en lösning genom samfinansiering. Eftersom Falu kommun tagit upp 7,8 mkr/år för Falu tätort i cykelplanen, motsvarande 200 kr/invånare och år, bör det vara möjligt att flytta en del pengar från Falu tätort till projektet Boda – Borgärdet – Höganäs.

FalunBorlänge-regionen och Falu kommun har i remissvaret till Regeringen för Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 lyft frågan om samfinansiering av ”Förbifart Yttermalung”. E16 är en nationell stamväg och ska formellt hanteras i nationell plan och då hamnar ”Förbifart Yttermalung” bland andra angelägna nationella projekt. Så samfinansiering är ingen ny fråga för Falu kommun.

Kostnaden för ”Förbifart Yttermalung” i länsplanen har ökat från 207 mkr till 350 mkr i den fastställda arbetsplanen. En kostnad som inte bedömts vara möjlig att hantera i länsplanen 2018-2029. Objektet behöver nu prioriteras in i Nationell Plan 2018 – 2029, något som Trafikverket och Region Dalarna med gemensamma krafter enligt Falu kommun och FaluBorlänge-regionen bör hitta en framkomlig lösning för, genom samfinansiering.

Om nödvändiga investeringar inte behöver skjutas på framtiden för projektet väg 850 Boda-Höganäs kan man räkna med en avkastning på 1,30 – 2 kronor på varje satsad krona vid en investering på 14 – 17 miljoner kronor enbart mellan Boda-Borgärdet enligt mina preliminära beräkningar.

P.S. Jag delar inte den uppgift som anges i Åtgärdsvalsstudien att ”Samhällsekonomiskt bedöms åtgärdspaketen vara   olönsamma…”.
Det saknas uppgifter i ÅVS:en om värdering av vägtrafikolyckor, eller andra trafikolyckor med döda, allvarligt skadade, mycket allvarligt skadade och ej allvarligt skadade baseras på polisrapporterade olyckor eller på uppgifter från både polis och sjukvård. Dessutom framgår det inte om egendomsskador vid vägtrafikolyckor är medräknade.

På fråga svarar Trafikverket : I fallet med ÅVS Svärdsjö användes mall 0395 för att ta fram den samlade effektbedömningen. I den mallen ges inte utrymme för beräkningar utan det är verbala bedömningar som genomförs. D.S.

För att nödvändiga investeringar inte ska skjutas på framtiden krävs att Falu kommun ställer upp och med Region Dalarna och andra intressenter samfinansierar de nödvändiga investeringarna för en GC-väg/bana Boda – Höganäs. Åtgärder som förbättrar tillgänglighet, trafiksäkerhet och effektivitet.

Den stora frågan är om Falu kommun är lika intresserad att samfinansiera åtgärder längs det statliga vägnätet inom den egna kommunen som i MalungSälen.

Med vänlig hälsning
Rune Fredriksson
Svärdsjö Intresseförening

Svar från de politiska partierna

Svar kom från Falupartiet, Centerpartiet och Socialdemokratena som tyckte att initiativet och resonemanget var intressant.

Förväntningar på de politiska partierna och Falu kommun

Svärdsjö Intresseförenings förväntningar på de politiska partierna och Falu kommun är att de bevakar och påverkar det nya Region Dalarna så att merparten av de prioriterade åtgärderna kan genomföras under planeringsperiod 2018 – 2029 i länsplanen.

 

Återställningen efter fiberarbetena i Svärdsjö

2018-11-11 kl 09:30

Markskador vid grävning för fiber har drabbat många på landsbygden, men inte i Svärdsjö.

I Borgärdet var återställningen av vägarna/gatorna och dess sidoområden åtgärdade redan hösten 2017 av Telias dotterbolag Skanova och dess entreprenör Eltel. Eltel och dess underentreprenör har hela tiden haft ett bra samarbete med Borgärdets Vägförening.

Några bilder från Centrumvägen i Borgärdet 2017-08-14:

I Boda Storsveden återställdes vägarna av Falu Stadsnäts entreprenör Linje och Kabelplöjning (ett dotterbolag till PEAB) under oktober och november månad 2018. Genomgrävningarna asfalterades med Spridermaskin (se foton från Borgärdet).

De av maskiner och fordon sönderkörda vägarna i Boda Storsveden under maj månad 2018, när tjällossningen var som värst i den snabba snösmältningen, åtgärdades med grus och asfalt under oktober och november månad. Asfalteringen var klar torsdagen den 8 november 2018.

Falu Stadsnät och dess entreprenör Linje och Kabelplöjning utförde återställningsarbetena på Boda Storsvedens Vägsamfällighets vägar med den äran. En del återställningsarbeten återstår, som läggning av stödremsa (klart 2018-11-19), justering av gårdsinfarters anslutningar (klart 2018-11-19) till de asfalterade vägavsnitten samt en del reparationer av smärre beläggningsskador orsakade av kabelgravsgrävning nära beläggningskanterna. Samarbetet mellan Boda Storsvedens Vägsamfällighet, Falu Energi/Falu Stadsnät och dess entreprenör har fungerat mycket bra och vägsamfälligheten räknar med samma positiva attityd när det gäller de återstående återställningsarbetena.

Falu Energi och Falu Stadsnät placerade el- och fiberledningar i samma kabeldike, där elluftledningarna skulle grävas ner. I Tillväxtverkets rekommendationer för ett lyckat bredbandsprojekt står; ”Följande råd gäller vid förläggning av kabel i öppet schakt eller genom plöjning samt om man förlägger optorör i odlad mark eller längs mindre vägar av typen skogs- och åkervägar. Här bör förläggningsdjupet vara 0,75 m eller djupare, i övrig mark (ej stadsplanerat område) bör förläggningsdjupet vara 0,65 m eller djupare.” och ”Om rör läggs under mindre vägar typ gårds-, åker- eller skogsväg skall läggningsdjupet vara minst 0,75 m. Under botten av upprensat dike ska avståndet vara minst 0,7 m.”

Fiber i Boda Storsveden 2018-11-19

Några bilder från Boda Storsveden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svärdsjöstigen har upprustats från Gruvbacken till Adam och Eva.

2018-10-28 kl 07:56

Svärdsjö Intresseförening diskuterade för mer än 20 år sedan möjligheten att öka tillgängligheten till Svärdsjöns vackra omgivningar från Gruvbacken via badplatsen Adam och Eva till Svärdsjö kyrka och därifrån på den befintliga stigen längs sjökanten till badplatsen vid Höganäs.

Svärdjö Intresseförening framförde dessutom behovet av ökad säkerhet för gående och cyklister som sommartid befinner sig på väg 850, för att ta sig från Borgärdet till Höganäsbadet och Svärdsjö gammelgård.

Vägverket, Falu kommun och Svärdsjö Intresseförening samrådde om olika förslag till dragning av GC-väg mellan Svärdsjö kyrka och Höganäsbadet.

Anm. Falu kommun och Svärdsjö intresseförening har till Trafikverket och Region Dalarna (länsplaneupprättare) åter lyft brister i tillgängligheten och trafiksäkerheten längs väg 850 genom Svärdsjö – mellan korsningarna väg 850/väg 881 (Boda) och väg 850/väg 888 (Höganäs/Trollnäs). Åtgärdsvalsstudien förväntas publiceras i slutet av 2018.

I ett examensarbete (E 1167 B Maj 1997) på Högskolan Dalarna, sektionen för naturvetenskap och teknik togs fyra alternativ för dragning av GC-vägen fram, varav det ena förslaget innebar byggande av GC-väg längs den befintliga väg 850.

Det andra alternativet blev att låta GC-trafik åka på parkeringsområdet utanför kyrkan och vidare genom den allé som finns utanför prästgården (numera förskolan Solsidan).

Det tredje alternativet blev att anlägga GC-vägen på den nordöstra sidan mellan kyrkan och hembygdsgården och ute på åkern så att björkallén skiljer vägbanan och GC-vägen. Därefter föreslogs att GC-vägen skulle dras fram till pastorsexpeditionen (numera kyrkoherdebostaden).

Efter pastorsexpeditionen fanns två alternativ till dragning av GC-vägen. Det ena alternativet var att låta GC-vägen gå genom Prostparken och under väg 850. Parken har en befintlig stig som ansluter till väg 850 mittemot Höganäsbadet. Tanken var att låta GC-trafiken utnyttja stigen och sedan gå i en nybyggd GC-port under väg 850. Möjligheten att låta GC-vägen i parken ha grusslitlager eller en beläggning liknande grusslitlagret för att behålla parkens karaktär övervägdes.

Det andra alternativet var att fortsätta med GC-vägen utefter väg 850 och göra ett övergångsställe vid infarten till badplatsens parkeringsplats. Dragningen längs vägen medförde att det behövdes en del fyllning i dikena. Fördelen med detta alternativ blev ett enklare framtida underhåll.

Ytterligare ett alternativ för dragning av GC-väg mellan kyrkan och badplatsen var att följa den befintliga stigen som går från kyrkan längs sjökanten till badplatsen (det alternativet ingår i åtgärdsförslaget 2018 för Svärdsjöstigen).

Vägverket valde alternativet genom kyrkans parkeringsområde och vidare genom björkallén och sedan längs väg 850 till badplatsens parkeringsplats. Det alternativet byggdes redan 1998.

Sommaren 2018 upprättade Intresseföreningen ett åtgärdsförslag för Svärdsjöstigen varav etappen från Gruvbacken till Adam och Eva upprustades under sommaren och hösten 2018.

Åtgärdsförslag Svärdsjöstigen

Nu fungerar betalstationen vid Svärdsjömacken

2018-08-05 kl 15:44

Åskan slog ut betalstationen vid Svärdsjömacken söndagen den 5 aug. 2018.

Åtgärdades måndagsmorgon 6 augusti, så nu går det att tanka och bidra till Svärdsjöbygdens utveckling igen.

Hastighetsgränserna på landsbygdsvägarna är en politisk fråga.

2018-06-24 kl 10:05

I Regeringens proposition till Riksdagen 2007 föreslogs en ny långsiktig strategi för hur hastighetsgränserna på vägarna skall anpassas till nollvisionen och till de övriga transportpolitiska delmålen. För att denna strategi skulle kunna genomföras föreslogs att riksdagen godkänner att nya hastighetsgränser får införas så att det blir möjligt för beslutande myndigheter att använda sig av 10-steg i intervallet 30 till 120 kilometer i timmen.

Trafikverket informerade 2010 om varför nya hastighetsgränser införs:

 • Dagens system kom till 1971.
 • ”Lappverk” av olika hastighetsbeslut sedan dess.
 • Gränserna har inte baserats på människans förmåga att tåla krockvåld. Nya transportpolitiska delmål har tillkommit.
 • 20-stegen är för stora ur såväl trafiksäkerhets- som miljösynpunkt.
 • Vägtransportsystemet kan nyttjas effektivare med hänsyn till alla transportpolitiska delmål.
 • Acceptansen för hastighetsgränserna bör kunna ökas.
 • Nya vägtyper har tillkommit.

Trafikverket införde jämna steg (40, 60, 80, 100, 120) i hastighetsgränserna 2008 trots att de ansåg att 20-stegen är för stora. På Trafikverket tycks den ena handen inte veta vad den andra gör.

Trafikverket satte gränsen till 80 kilometer för vägar utan mittseparering med fler fordon än 2000 fordon. Varför Trafikverket valt 2000 fordon (av vilket fordonsslag som helst) har inte redovisats.

Målbild 2025 för hastighetsgränser på landsbygd enligt Trafikverket 2010:

 • År 2025 har tillgängligheten förbättrats främst på viktiga vägar. Näringslivsvägar har vanligtvis 80 km/tim och arbetspendlingsvägar 100 km/tim. Inriktningen är att i första hand höja lägre hastigheter än att ytterligare öka redan höga hastigheter.

Med den underhållsstandard på belagd väg som Trafikverket 2011 angav som målstandard 2021 kommer åtgärdsintervallen att förlängas med >3 år för vägar där hastighetsgränserna sänkts med 10 kilometer. Det blev fallet för väg 850 Falun – Svärdsjö. Det innebär också fler olyckor (>10% fler), högre transportkostnader och ökande utsläpp.

Trafikverkets stråktänkande och hastighetsgränser i 20-steg har medfört att systemutformarna valt hastighetsgränser som trafikanterna i många fall anser är orimligt låga med moderna personbilar och därmed medverkat till orimligt många lagbrytare. Trafikverket har valt att genom information försöka få trafikanterna att acceptera hastighetsgränserna i 20-steg, trots att även Trafikverket anser att stegen är för stora ur såväl trafiksäkerhets- som miljösynpunkt.

Var nedveten om symbolerna för landsbygden och tänk hela vägen säger Po Tidholm, landsbygdens försvarare. Po Tidholm påpekar att ett vägunderhåll som inte är inkluderande inte är värdigt.

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth ska de extra 100 miljarderna i nationella planen 2018 – 2029 användas där de gör störst miljönytta och där de gör störst konkurrensnytta. Det återstår att se hur mycket som kan spilla över till typiska pendlingsvägar och för de areella näringarna viktiga vägarna på landsbygden med tanke på hur lite som satsats på bärighet och tjälsäkring under perioden 2015 – 2018.

 

Satsning på Bärighet och tjälsäkring på de statliga vägarna 2010 – 2018

Anm. Vid Landsbygdsriksdagen i Sandviken 2014 lovade Löfven 3,1 miljarder 2015 om de vann valet. De vann valet och då sänktes löftet med 42%. 2016 sänktes anslaget med 58 % i förhållandet till löftet.

Den viktiga frågan är om det är samhällsekonomiskt lönsamt att generellt sänka hastigheten från 90 till 80 km/tim och generellt från 70 km/tim till 60 km/tim.

Skillnaden i tidskostnad efter generell sänkning av hastigheten från 90 till 80 km/tim och från 70 till 60 km/tim per år blir 14,6 miljoner kronor (värderingsnivå 2000 och tillstånd 2011) för hela sträckan Falun – Svärdsjö, landsbygdsdelen.

Skillnaden i värdering av dödade förare och passagerare mellan Svärdsö – Falun kan beräknas till 1,4 mkr/år (värderingsnivå 2001-2006 och tillstånd 2011) och för svårt skadade förare och passagerare kan beräknas till 2,1 mkr/år (värderingsnivå 2001-2006 och tillstånd 2011). Totalt 3,5 mkr/år.

Väg 850 Falun – Svärdsjö är en typisk arbetspendlingsväg med 2800 – 4400 fordon där inriktningen bör vara 100 km/tim enligt Trafikverket.

Av det som hittills publicerats om ”Nationell plan för transportsystemet 2018–2029” finns det inget som talar för att ”Målbild 2025” kommer att uppfyllas.

Po Tidholm, landsbygdens försvarare säger:

 • Var medveten om vad myndigheterna jobbar med:
  • Man jobbar med sänkt hastighet

För att landsbygden inte fortsatt skall missgynnas bör politikerna införa 10-steg i intervallet 30 till 120 kilometer i timmen snarast och att 50, 70 och 90 kilometer åter kan användas på landsbygdsvägarna.

Text och beräkningar
Rune Fredriksson

Trafikverket fortsätter upprustningen av Svärdsjövägarna sommaren 2018

2018-06-01 kl 14:50

En fungerande infrastruktur är viktig för en bebodd landsbygd, en fungerande skogsindustri och för de areella näringarna i allmänhet. Svärdsjövägarna utom vägarna mot Linghed och Enviken öppnas för tyngre fordon 1 juli 2018.  Efter att regeringen i februari i år beslutade om ändringar i trafikförordningen kan Trafikverket från och med i sommar upplåta ett vägnät för tunga transporter, med en maxvikt på 74 ton mot tidigare 64 ton.

BK4-vägar i Dalarna. 74-tons lastbilar tillåts på 12 % av vägnätet i Sverige den 1 juli 2018.

Underhåll och upprustning av väginfrastrukturen är en förutsättning för att landsbygdens företag och dess människor ska kunna överleva och utvecklas. Ett vägunderhåll som inte är inkluderande är inte värdigt enligt Po Tidholm, landsbygdens försvarare.

Det är viktigt med vägar utan tjälskott och det är viktigt med vägar som inte fryser upp ojämnt under vintern. Det sänker hastigheten, ökar drivmedelsförbrukningen och kostnaderna för fordonsunderhållet.

Jämna och bäriga vägar sänker kostnaderna för företag, enskilda och samhället och minskar olyckor och buller. Mindre utsläpp av avgaser och lägre energiförbrukning och mindre vibrationer i fordon och i fastigheter längs vägen påverkar också hälsa och utmattning positivt.

Enligt Trafikverkets måldirektör Sven Hunhammar är buller ett underskattat folkhälsoproblem som orsakar sömnsvårighet, stroke och hjärtproblem och ger 500 för tidigt döda varje år.

Buller från järnvägar och vägar är stora miljöproblem som påverkar många människor. Omkring två miljoner människor bedöms vara exponerade för trafikbuller som överskrider riktvärdet 55 dBA ekvivalent ljudnivå utomhus vid sina bostäder. Den största delen bullerutsatta finns längs det kommunala vägnätet. Järnvägsbullret är ofta mer högfrekvent ljud än buller från vägtrafiken. Därför är det lättare att dämpa järnvägsbullret, vilket leder till att ljudnivån inomhus blir lägre, även om bullret utomhus har samma ljudnivå skriver Naturvårdsverket.

Lågfrekvent buller, LF-buller, påverkar koncentrationsförmågan och inlärningsförmågan. Med låga frekvenser avses ett hörbart ljud med dominerande frekvenser upp till 200 Hz. Vanliga källor är ventilationsbuller, klimatanläggningar (kompressorer), dieselmotorer i lastbilar, arbetsmaskiner, tåg, pumpar, flygplansmotorer och helikoptrar. Ett lågfrekvent buller kan även uppkomma av vibrationer i konstruktioner, det kan röra sig om ljud som bildas av vibrationer från tunnelbanetåg eller godståg skriver Sveriges största arbetsmiljötidning – Arbetsliv.

Ojämna vägars betydelse för människors hälsa är underskattad. Gupp kan ge ryggskador orsakade av upprepade stötar. Felaktigt utformade hastighetsdämpande gupp har medfört allvarliga skador på busspassagerare och utmattningssymtom på taxiförare.

Lumshedsvägen (Väg W880 och X537) kommer att upprustas från Svärdsjö till Stocksbo under vecka 20 – 34. Se bilder nedan.

W880 vid Ön. Grusförstärkning och ny beläggning

Ny beläggning vid länsgränsen W/X

Väg 881 Borgärdet – Hillersboda är en annan av Svärdsjövägarna som kommer att upprustas vecka 20 – 30.

I Borgärdet vid veteranbilmuseét

I Hillersboda och korsningen till Boda och Svärdsjö (Borgärdet)

I Hillersboda med Svärdsjöliften i bakgrunden.

Hillersdoda bystuga

Text och foto
Rune Fredriksson

Trafikverket byter kantbalkar, räcken och tätskikt på bron över Seckan

2018-05-22 kl 09:03

Trafikverkets entreprenör Skanska byter kantbalkar, räcken och tätskikt på bron över Seckan.

Längs väg 850 Falun – Svärdsjö, ca 2 km söder Borgärdet.

Arbetet avslutades måndagen den 20 november 2018.

Information om broreparation mot Svärdsjö

Bron över  Seckan, vid Boda

Övergång vägbank/bro efter bortbilning av kantbalk och betong på brofarbanan.

Byggställningar och avstängningsanordningar

Körbanan i nordlig riktning klar i slutet av augusti 2018.

Bron i nordlig riktning 19 november 2018

Bron i sydlig riktning med vägräcke med ”katapultegenskaper” 19 november 2018.

Hoppas att ingen ”flyger” ner i vattnet.

Foto: Rune Fredriksson

 

Nu kan ni tanka på Svärdsjömacken igen

2018-04-04 kl 13:52

Nu fungerar kortläsaren vid Svärdsjömacken, så nu kan ni tanka.

Fel på kortläsaren vid Svärdsjömacken

2018-04-02 kl 10:11

Det är ett tekniskt eller elektroniskt fel på kortläsaren. Supportern (din-x) i Helsingborg har inte kunnat lösa det under helgen. Men dom ska se till så att det kommer en serviceman så fort det går. Typiskt nog så inträffade felet efter det att alla serviceinrättningar stängt inför långhelgen. I värsta fall kanske man måste fixa en ny kortläsare. Men det vet man först när någon servicekille varit här skriver Leif Källman idag (2 april).

Trafikverket har inlett en åtgärdsvalsstudie genom Svärdsjö

2018-03-17 kl 12:25

Falu kommun och Svärdsjö intresseförening har till Trafikverket och Region Dalarna lyft behovet av en översyn av väg 850 genom Svärdsjö utifrån de brister och behov som har identifierats i tillgängligheten och trafiksäkerheten. Trafikverket genomför nu en åtgärdsvalsstudie att öka tillgängligheten och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter längs den aktuella sträckan mellan korsningarna väg 850/väg 881 (Boda) och väg 850/väg 888 (Höganäs/Trollnäs).

 

Nedan visas början och slutet av sträckan.

Väg 850 i Boda, söder vägkorsningen väg 850/väg 881 och vägkorsningen vid Liljanskolan

 

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850 Höganäs/Trollnäs, söder korsningen väg 850/väg 888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 8 mars 2018 hölls en workshop på Hedenborg, med representanter för Trafikverket, Region Dalarna, Falu kommun, Borgärdets vägförening, Svärdsjö intresseförening och konsulten Sweco. Syftet med workshopen var att komplettera den bild som Trafikverket har av nulägesförutsättningarna längs sträckan vad gäller brister och behov, målpunkter och rörelsemönster liksom att samla in förslag till möjliga åtgärder som kan lösa de identifierade bristerna och behoven längs sträckan.

Nedan visas några bilder som är typiska för vägsträckan Boda – Höganäs/Trollnäs.

Väg 850 söder Bodvik

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850, strax söder tätorten Borgärdet och vägkorsningen väg 850/väg 876

 

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850, södra delen genom Borgärdet

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850, söder Svärdsjöskolan

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850, vid Källänge, norr Borgärdet

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850, vid infarten till Svärdsjö kyrka och förskolan Solsidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid workshopen kompletterades  den aktuella sträckan med två ytterligare sträckor med brister och behov, nämligen längs väg 876 från korsningen väg 850/876 till infarten till ridhuset i Sveden och längs väg 880 från korsningen väg 850/väg 880 förbi infarterna till Svärdsjö vårdcentral och Gruvbacken. Vid workshopen rådde samsyn om att de oskyddade trafikanterna bör hållas avskilda från de skyddade trafikanterna längs den aktuella sträckan.

Studien kommer att publiceras före midsommar 2018.

Svärdsjö Intresseförening sponsrar Svärdsjöliften

2018-01-20 kl 16:34

Svärdsjö Intresseförening kommer att sponsra Svärdsjöliften genom att betala två annonser i Kråkbladet. En i januari och en i februari.

Välkommen till Svärdsjöliften

Svärdsjöfonden donerar minnesgåva till Svärdsjöliften

2018-01-18 kl 10:30

För en behjärtansvärd insats för bygdens barn och ungdomar har Svärdsjöfondens presidium den 17 januari 2017 2018 beslutat att stöda Kalle och Rebeckas behjärtansvärda satsning på bygdens barn och ungdomar med 7 050 kronor.

Svärdsjöfonden vill med sitt stöd också hedra Inger Eriksson och det fantastiska arbete hon och Olle lagt ner på Svärdsjöliften (Hillersbodabacken) och som Kalle och Rebecka nu fortsätter. Gåvan som kom till Ingers minnesstund vid Svärdsjöliften kan nu användas för fortsatt drift och utveckling av Svärdsjöliften.

Hillersbodabacken återöppnas 2017-12-29

2017-12-28 kl 18:53

Nu återöppnar Kalle Hansols Hillersbodabacken efter flera års hårt arbete.

Läs mer i Falu Kuriren och i Dala Demokraten.
OBS! Det krävs konto hos tidningarna för att du ska kunna se det som skrivits.

Se även Svärdsjöliften på Facebook.

 

Vinnare av tankning under invigningshelgen

2017-11-13 kl 12:06

Under invigningshelgen kunde man vinna tillbaka hela tankningen om man tankade minst 30 liter och la kvittot med namn och telefonnummer i tävlingsbrevlådan.

De lyckliga vinnarna blev:

Pontus Jacks, Linghed

Bertil Persson, Lumsheden

Rolf Kvarnefjord, Borlänge

Svärdsjömacken invigd

2017-11-12 kl 11:43

Lördagen den 11 november 2017 invigdes Svärdsjömacken med pompa och ståt. Svärdsjöborna hade vallfärdat till invigningen, där ÔCKEN SÔM HELST underhöll med rytmisk musik.

Invigningstalet hölls av Mats Dahlström, ordförande i Falu kommuns landsbygdsråd.

Bandet klipptes av Mats Dahlström och Rune Fredriksson, ordförande i Svärdsjö Tankställe AB.

Årets Svärdsjöbo, Gunnar Andersson, fick äran att vara först att tanka efter bandklippningen.

Leif Källman, VD för Svärdsjö Tankställe AB, informerade om Svärdsjömackens historia och hur närheten till den K-märkta Källängetskolan och Svärdsjö kyrka påverkat Svärdsjömackens unika design. Leif tackade Svärdsjöborna för deras engagemang, gåvor, bidrag och lån till macken, som varit helt avgörande för Svärdsjömackens tillblivelse. Leif vädjade om fortsatt stöd eftersom bidraget från Länsstyrelsen dröjer.

Thomas Söderberg, f.d. kyrkoherde i Svärdsjö och biskop i Västerås stift, lyfte fram tankar om den fina balans som skapats mellan det naturliga och det anlagda och den vackra vyn från Svärdsjömacken mot Svärdsjö kyrka.

Mikael Källman, ordförande i Svärdsjö Intresseförening, delade ut diplom till den arbetsgrupp som med uthållighet och stort fokus gjorde bygget och driften av den nya Svärdsjömacken möjlig.

Gratis korv och kaffe med kaka, som sponsrats av ICA Supermarket Svärdsjö, serverades av personal från Hedenborg.

Lyckönskningar och blomsterarrangemang kom från Omhulda i Borgärdet och Swedbank i Falun.

Bilder från invigningsdagen:

Inför invigningen

Inför invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Vid invigningen

Efter invigningen

Efter invigningen

Efter invigningen

Efter invigningen

Efter invigningen

Efter invigningen

Efter invigningen

Full fart vid Svärdsjömacken dagen efter invigningen

 

 

 

Svärdsjömacken har öppnat

2017-11-09 kl 15:39

Onsdagen den 8 november öppnades Svärdsjömacken för allmänheten, tre dagar före invigning. Det känns bra att vi är i hamn med projektet, både vad gäller tid, kvalité och kostnad.

Fortfarande saknar vi besked om bidraget från länsstyrelsen, så vi behöver fortsatt stöd med finansieringen.

Gåvor, lån och bidrag välkomnas.

För alla som inte vet var macken ligger; Svärdsjömacken ligger efter väg 850, 700 meter norr korsningen väg 850/väg 880 den s.k. Lumshedsvägen mot Sandviken.

På kartan är infotavlan vid Svärdsjömacken märkt med ”Här är du”.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resande har alltid fascinerats av Svärdsjöbygdens skönhet. Nu har skönheten fått en ny pärla, Svärdsjömacken som med sitt läge och utformning förgyller övergången från landsbygden söder Svärdsjö kyrka mot Svärdsjöbygdens centralort Borgärdet.

Bara det är en anledning att besöka Svärdsjö och nu behöver du inte vara ängslig att du skall få stopp för att det tar slut i tanken. Svärdsjömacken har nu både bensin och diesel i tankarna och har du för lite luft i däcken kan det också ordnas.

Svärdsjömacken ligger efter väg 850 Falun – Svärdsjö – Svartnäs, 700 meter norr korsningen väg 850/väg 880 mot Lumsheden och Sandviken.

Välkommen till Sevärda Svärdsjöbygden!

Information om Svärdsjömacken

2017-11-03 kl 15:18

Svärdsjömacken en del av Sevärda Svärdsjöbygden

Svärdsjömacken ligger i övergången mellan det tätortsnära Källänge och den rena landsbygden mot Svärdsjö k:a. Adressen är Borgärdesvägen 67.

Övergången från ren landsbygd till tätorten Borgärdet kommer att vårdas och utvecklas genom naturlig invandring av vegetation från omgivande ängs- och skogsområde.

Det ger en fin balans mellan det anlagda och det naturliga.

Svärdsjömacken har utformats för att de varsamhetsbestämmelser som gäller för den gamla Källängetskolan även ska tillämpas för Svärdsjömacken.

Svärdsjömacken 1 vecka före invigningen

Avrinning av dagvatten från området fördröjs, reduceras och renas genom det öppna dagvattensystemet. Systemet består av topdrainledningar och fördröjningsmagasin, vilket ger ett bra skydd mot översvämning vid skyfall.

Val av konstruktion, metoder och varor har valts för att minska miljö- och klimatpåverkan genom anläggningens hela livscykel. Energiåtgången har minskats genom användning av grövre krossat berg i överbyggnaden.

Hela överbyggnadskonstruktionen har optimerats med hänsyn till funktion, kostnad och energiförbrukning. Asfaltbeläggning som tål svängande tung trafik utan att deformeras har lagts. Det ger längre livslängd och därmed lägre energiförbrukning.

Energisnåla ledarmaturer belyser hela området.

Informationstavla och flaggor kompletterar bilden av området. Informationstavlan och flaggorna kommer att vara på plats vid invigningen den 11 november. De fem flaggorna är din-X flaggan (2), Svärdsjöbygdens egna flaggor (2) samt EU-flaggan, som vid högtidliga tillfällen kommer att ersättas med den svenska flaggan.

Idag finns det dessutom en automatstation för bensin och diesel samt en modern luftpump som betjänar trafikanterna. Såväl personbilar som lastbilar, traktorer, motorcyklar, mopeder, fyrhjulingar etc. kan betjänas.

När Svärdsjömacken är färdigutvecklad kommer den dessutom att innehålla trafikbutik, fordonstvättanläggning, laddstolpar m.m. och möjlighet att kunna tanka klimatneutralt

I anslutning till Svärdsjömacken avser vi att bl.a. anlägga en pendlarparkering.

Fredagen den 3 november 2017 hade Lars Östlund, Falu kommuns kontrollansvarige, kallat till slutsamråd. Kallade var myndigheterna Bygg- och miljö, Räddningstjänsten Dala Mitt, Byggherren Svärdsjö Tankställe AB, Entreprenören Kjell Andersson Contracting AB och föreståndaren för anläggningen.

Myndigheterna Bygg- och miljö samt Räddningstjänsten Dala Mitt gav klartecken att starta anläggningen.

Rune Fredriksson
Ordförande Svärdsjö Tankställe AB

Myndighetsnämnden för bygg- och miljöfrågor ändrar sitt beslut

2017-10-14 kl 09:22

Myndighetsnämnden för bygg- och miljöfrågor (MyN) beslutar om ändring av beslut 2017-09-26 om försiktighetsmått för Svärdsjö Tankställe AB.

Beslut

MyN ändrar sitt tidigare beslut 2017-09-26 om försiktighetsmått för Svärdsjö Tankställe AB på så sätt att kraven om att markförlagd cistern ska vara av dubbelmantlad typ alternativt placerad i invallning tas bort.

Beskrivning av ärendet och skälen för det ändrade beslutet framgår av beslutsskrivelsen 2017-10-11 från Falu kommun,  Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Bygg och miljö.
Diarienummer MoL-2017-556 och ärendenummer 2017-123, MyN beslutar om ändring i tidigare beslut_NEW.

Svärdjö Tankställe AB överklagar Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens beslut

2017-09-30 kl 16:16

Falu kommuns miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning har beslutat att den markförlagda cisternen i Källänge bör vara dubbelmantlad. Beslutet baseras på ett policybeslut i miljönämnden för förvaring av kemiska produkter 1997-02-21.

”Den markförlagda cisternen bör vara dubbelmantlad då placeringen sker i ”känslig miljö” dvs uppställd på mycket genomsläpplig mark samt ”vid nyinstallation i mark”, enligt miljönämndens policy för förvaring av kemiska produkter 1997-02-21.”

Svärdsjö Tankställe AB överklagar beslutet eftersom cisternenen inte är uppställd på genomsläpplig mark och eftersom Falu kommun inte har bedömt att placeringen sker i ”känslig miljö”.

Våra motiv till vår överklagan framgår tydligt i nedanstående skrivelser till Falu kommun.

MyN överklagande – Svärdsjö Tankställe

Markbeskaffenhet & geotekniska förhållanden medför ingen sårbarhet för grundvatten i Källänge

Grundvattenmagasinen i Svärdsjö

Svärdsjömacken planeras invigas den 11 november 2017

2017-09-21 kl 17:06

Svärdsjöbygden har saknat en bensinstation från den 1 juli, men snart är det dags att öppna den nya Svärdsjömacken.

Därmed kan Svärdsjö Intresseförening lägga ytterligare ett lyckosamt projekt till handlingarna.

Men Intresseföreningens planer att utveckla Svärdsjöbygden fortsätter.

I dagsläget har el- och fiberledningar dragits fram till fastigheten och enligt tidplanen kommer mackens olika delar att monteras från vecka 39 med slutbesiktning vecka 44.

Fastighetens vägar och planer kommer att asfalteras vecka 43 och macken kommer att öppnas vecka 45.

Invigning planeras till lördagen den 11 november.

Program och tidpunkter kommer att meddelas senare.

Slutfasen av anläggningsarbetet

Material till slutfasen

Elledning som klarar såväl snabbladdare till elbil som fordonstvättanläggning, servicehus, bensinstation m.m.

Schaktning för tank 2017-09-25

 

Ny automatstation din-x i Källänge beställd

2017-08-09 kl 16:21

Svärdsjö Tankställe AB har 2017-08-09 mottagit beställningserkännande på en ny automatstation din-x från Kjell Andersson Contracting AB i Västerås.

Enligt tidplanen från Kjell Andersson beräknas automatstationen öppnas vecka 45 (6 – 12 november) 2017.

Svärdsjömackens design och välkomstord till kunderna.

Välkommen

Tack för att du tankar här!
Då utvecklar du Svärdsjöbygden.
Varje liter genererar medel för bygden. Macken drivs av Svärdsjö Intresseförening och ideella krafter.
Du är väl medlem i föreningen?
Följ med på Svärdsjö.se

 

Återställning av genomgrävningar av vägar i Borgärdet

2017-08-09 kl 15:45

Måndagen den 14 augusti 2017 påbörjade PEAB återställningen av genomgrävningarna av vägarna i Borgärdet.

Genomgrävningarna utfördes av AJ Andersson Entreprenad Norberg, när de på Telias uppdrag grävde ner fiberkablar i Svärdsjö, hösten 2016 och våren/sommaren 2017.

Centrumvägen 2017-08-14

Centrumvägen 2017-08-14

Svärdsjö Tankställe AB har träffat avtal med din-x om drift av den nya macken

2017-07-06 kl 11:43

Svärdsjö Tankställe AB träffade 2017-07-05 avtal med din-x om drift av den nya macken i Källänge. Den nya macken beräknas vara i drift under senare delen av oktober månad 2017.

Ytterligare information kommer inom kort.

Den stora nyttan med den jämna vägen Falun – Svärdsjö

2017-06-30 kl 14:50

Skrivet av Rune Fredriksson.

Jämn väg Falun – Svärdsjö ger färre olyckor och skadade, kortare restider, mindre utsläpp, mindre förslitning av såväl människor som fordon och bättre förutsättningar för bättre vinterväghållning.

Jämna vägar minskar intäkterna för staten men ger lägre kostnader för näringslivet, trafikanterna, landstinget och kommunerna.

Ofta är sparad tid den största nyttan i samhällsekonomiska kalkyler.

Sammanfattningsvis ger jämna vägar:
• bättre trafiksäkerhet
• lägre fordonskostnader
• lägre tidskostnader
• bättre komfort (mindre vibrationer och buller) och bättre hälsa för trafikanterna (mindre förslitning av rygg, nacke och axlar speciellt hos yrkeschaufförer)
• mindre utsläpp av koldioxid, kväveoxid etc.
• mindre buller och vibrationer för omgivningen
• lägre lönekostnader för yrkeschaufförer beroende av sparad tid och mindre förslitning av chaufförerna
• etc.

Den numera jämna vägen Falun – Svärdsjö medför direkt minskade kostnader för trafikanterna på >2 mkr redan det första året. Positivt även för handeln och tjänsteföretagen längs vägen.

Men Regeringen kommer att belasta de tunga fordonen med en extra skatt på 14 kr/mil trots att de tunga fordonens vägslitage bara kostar staten 1,4 kr/mil. Det är naturligtvis inte positivt för de areella näringarna, som det finns gott om i Svärdsjöbygden.

Rune Fredriksson

Karlsbyheden mot Svärdsjö 2017-06-26

 

Väg 850 och gamla vägen Svärdsjö – Falun från Svedsgården mot Svärdsjö.

 

Vid Danholn efter ny beläggning 2017.

 

Från p-fickan vid gränsstenen Sundborn – Svärdsjö mot Svärdsjö Mekano söndagen den 18 juni 2017.

Bengtsheden mot Falun 2017-06-26

Genom Boda med Missionskyrkan i bakgrunden 2017-07-04.

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Källänge mot Svärdsjö k:a 2017-07-01

 

 

Norr Svärdsjö k:a 2017-06-28.

Svärdsjö Gammelgård till vänster och Prostparken till höger 2017-07-05. Gustav Wasa flydde undan danskarna genom Prostparken och 12-mila skogen 1520.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entreprenadarbetet för byamacken i Källänge har startat

2017-06-23 kl 11:04

Skrivet av Rune Fredriksson

Siljan Schakt påbörjade onsdagen den 21 juni schaktning för anläggning av plan och vägar till byamacken och framtida parkering för omstigning till buss.

Innan entreprenadarbetet startade hade trädfällning och röjning av området utförts.

Delentreprenad 1 omfattar schaktning, terrassering, marköverbyggnader (ej bundna), rörledningar, brunnar och förberedelser för installation av  el, fiber, vatten, avlopp samt belysning av området.

Schaktning utfördes i stor- och rikblockig morän, som är ganska vanlig i anslutning till isälvsavlagningar som Svärdsjöåsen.

Tankstation är beställd och beräknas levereras i senare delen av oktober 2017.

Schaktning i västra delen av planområdet.

Schaktning i östra delen av planområdet mot väg 850 delen Borgärdet – Svärdsjö k:a.

Grovschaktning 2017-06-28

Grovschaktningen av bensinstationsområdet färdig fredagen den 30 juni 2017. Nästa vecka ska området knytas ihop med den gamla busslingan öster om Källängetskolan.

Anslutning av gamla busslingan till den nya anslutningen till väg 850.

Läggning av ledningar och kanaliseringsrör för el och fiber 2017-07-11.

Installation av vatten- och spillvattenledningar 2017-07-13.

Marköverbyggnad 2017-07-14.

 

 

 

Sommarens evenemang och aktiviteter

2017-06-02 kl 08:52

Sommarens hela program för evenemang och aktiviteter i Svärdsjöbygden finns samlade i Sommarkalendarium-2017.

Ladda ner kalendariet så att du inte missar något.

Välkommen till Svärdsjöbygden!

Ett utdrag av aktiviteter i Sevärda Svärdsjöbygden

Trafikverket upphandlar konsult för åtgärdsvalsstudien genom Borgärdet

2017-05-15 kl 14:00

Skrivet av Rune Fredriksson

Just nu pågår upphandling av konsult för åtgärdsvalsstudien genom Borgärdet. Åtgärdsvalsstudien beräknas pågå under hösten 2017.

Anm. Underhållet av beläggningen genom Borgärdet omfattas inte av studien.

Trafikverkets åtgärdsvalsstudie

En åtgärdsvalsstudie är en metod som grundar sig på dialog. Metoden används i tidigt planeringsskede och ska leda till att vi får transportlösningar som ger större effekt tillsammans.

Åtgärdsvalsstudier tar hänsyn till alla trafikslag, alla typer av åtgärder och kombinationer av dessa. Val av åtgärder handlar om att lösa problem och tillgodose behov. Valen ska bidra till en hållbar samhällsutveckling genom kostnadseffektiva åtgärder.

Alla formella planeringsprocesser ska föregås av en åtgärdsvalsstudie. Med hjälp av fyrstegsprincipen kan vi påverka val av trafikslag och åtgärder redan på idéstadiet.

Dialog och fyrstegsprincipen

Genom dialog i ett tidigt skede skapar vi realistiska förväntningar. Det leder till att vi kan skapa delaktighet i ansvarstagande och lösningar bland flera aktörer. I samverkan mellan flera aktörer kompletterar deltagarnas kunskaper och erfarenheter varandra. Genom att analysera problembilden noggrant innan vi diskuterar förslag till åtgärder har vi större möjlighet att skapa synergieffekter i transportsystemet.

Insamling till byamacken

2017-05-04 kl 15:57

Vare sig du bor i bygden, är en tillfällig besökare eller känner för Svärdsjöbygden kan du göra en insats genom att bidra med valfritt belopp till byamacken.

Bygden behöver ditt stöd

 

 

 

 

 

 

 

 

Gåvor till byamacken uppgick till 66 510 kronor vid månadsskiftet maj/juni månad 2017.

Räntefria lån under en period av 5 år uppgick till 50 000 kronor vid månadsskiftet maj/juni månad 2017.

 

Väg 850 Falun – Svärdsjö är nu jämn ända till Höganäsbadet.

2017-05-02 kl 13:20

Den vägkulturhistoriska vägen Falun – Svärdsjö får ett genomgripande underhåll 2015 – 2017. Förra gången var 1995 – 1997.

Asfaltläggningen passerar Gammelgården i Svärdsjö onsdagen den 28:e juni 2017 i strålande solsken och högsommarvärme. Gammelgården är platsen för ALLSÅNG 2017 söndagen den 2 juli kl 16.00. Lars Berghagen med gäster – Sonja Aldén – Hasse ”Kvinnaböske” Andersson – Emmy Lou and The Rhytm Boys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrivet av Rune Fredriksson, uppdaterat 2017-06-28.

Vägen förbi militärens övningsområde byggdes 1984 i enlighet med en utredningsplan 1976 och ett betänkande 1982. Betänkandet föreskrev en vägbredd av 7,5 meter för 3800 fordon per årsmedeldygn och 12 % lastbilsandel med en tillåten hastighet av 90 km/h. En hastighet som nu har sänkts till 80 km/h.

Att vägen förbi militärens övningsområde föreskrevs så smal i betänkandet 1982 baserades på politiska uttalanden att trafiken skulle minska i framtiden, vilket baserades på den nedgång i trafiken som blev en följd av de våldsamma prisökningarna på bensin i slutet av 1970-talet. Att den nya vägen underdimensionerades och byggdes med undermåligt material berodde delvis på samma politiska uttalanden. 

När vägen Falun-Svärdsjö byggdes från Norslund till Sveden 1984 användes icke godkänt bärlager. Underdimensionering, smal väg och undermåligt material fick till konsekvens att beläggningen var slut redan efter 10 år. Eftersom de underhållsåtgärder som har vidtagits och fortsätter att vidtas inte tar hänsyn till de grundläggande konstruktionsfelen, mer än på vissa partier, blir underhållet dyrt och ineffektivt. Om nästa genomgripande underhåll i mitten av 2030-talet baseras på artificiell intelligens och big data ökar förutsättningarna för rätt åtgärd, på rätt ställe, vid rätt tidpunkt. Rätt åtgärd, på rätt plats ,vid rätt tidpunkt skapar också förutsättningar för ett klimatneutralt och effektivare samhälle.

Mellan Blixbo (Edhult) och Boda är vägen byggd på siltig jordbruksmark, siltig morän, grus och sand med inslag av silt mellan kärnan av grus och ytterhöljet av sand och sandigt grus i Svärdsjöåsen. När vägen byggdes i anslutning till och genom de yttre partierna av Svärdsjöåsen gjordes först ett 50 meter långt anhåll med bandtraktor innan man började använda schaktvagn, vilket var en vanlig metod under 1960-talet.

Konsekvensen blev att silt hamnade lite varstans i underbyggnaden och ibland t o m i överbyggnaden. Det är en förklaring till att tjälsprickor och deformationer uppstod kort efter att vägen var byggd och att de återkommer på samma ställen. Att kunna förutsäga prestanda hos existerande vägar kräver komplicerade modeller baserade på analys av stora datamängder. Ett problem är klimatet, som till sin karaktär är slumpmässigt, och lasthistoriken som ofta är omöjlig att spåra. Nya asfaltlager kan bara kortsiktigt kamouflera  de verkliga problemen och orsakerna till sprickor, deformationer och spår.

Sprickor och spår i vägen norr E16 den 19 maj 2016 efter upprepade felaktiga åtgärder under 2000-talet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprickor och spår i vägen mot E16 och Norslund den 19 maj 2016. Påkänningarna från det yttre hjulparet från fullastade timmerbilar är ca 50 % högre än från det inre hjulparet i detta fall.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NCC påbörjade första fasen i asfaltbeläggningsarbetet tisdagen den 2 maj 2017 med planfräsning av den gamla vägytan.

Fräsmaskin vid Norslund 2017-05-02

 

 

 

 

 

 

 

 

Kö till fräsmaskinen

 

 

Den frästa vägytan mot väg E16.

 

 

 

 

 

 

 

Planfräst vägyta mot E16 den 2 maj 2017. Dålig nybyggnads- och underhållskvalité. Gamla justeringar och den övre delen av slitlagret är borta, men sprickorna finns kvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den heltäckande beläggningen har utförts väl, men eftersom de grundläggande problemen inte åtgärdats är det troligt att sprickor kommer att uppträda i det högra hjulspåret redan efter 10 – 13 år. Påkänningarna 0,5 meter från vägkanten är normalt 20 % större än 1 meter från vägkanten. Fotot är taget den 20 maj 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kantlinjer målade Falun – Karlsbyheden fredag 2017-06-09.

Mot tpl 850/E16 norr Norslund 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprickor på väg byggd 1984 vid Sveden. Dålig nybyggnads- och underhållskvalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya sprickor kan förväntas inom 10 – 13 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genomfräsning av beläggning på bank till Backa bro. Bron över Sundbornsån vid Backa är byggd 1957 enligt förslag från 1954. Dålig nybyggnads- och underhållskvalitet på bankarna till bron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprickor och deformationer vid Danholn på väg byggd 1957. Dålig nybyggnads- och underhållskvalitet. På lång sikt hade bortfräsning av 5 cm asfaltbeläggning och stålarmering tvärs vägen på den grovleriga undergrunden varit en bättre metod än att täcka sprickorna på det deformerade området med asfalt. Stålarmering ska överläggas med 7 á 8 cm asfaltbeläggning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fläckvis lapping med lågtempererat bindlager. Lågtempererad asfalt minskar koldioxidutsläppen med 30 %.  Anm. Med skummat bitumen kan tillverkningstemperaturen sänkas till 120 grader utan kvalitetsförlust. För varm asfalt krävs tillverkningstemperaturen 170 grader.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning lagd mot Hosjöholme den 23 maj 2017.

Danholn mot Falun 2017-06-26

 Danholn mot Falun 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

Sprickor och ojämnheter vid Danholn på vägdel byggd 1957. Delvis rekonstruerad 1995. Varierande nybyggnads- och rekonstruktions- och underhållskvalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fläckvis lappning med lågtempererat bindlager.

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning lagd mot Blixbo onsdagen den 24 maj 2017.

Danholn mot Svärdsjö 2017-06-26

Danholn mot Falun 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprickor, ojämnheter, kanthäng och genomfräsning norr om Danholn på väg byggd 1957 och delvis rekonstruerad 2016. Varierande nybyggnads- och rekonstruktions- och underhållskvalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fläckvis lappning med lågtempererat bindlager norr infarten till färghandeln i Danholn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smärre sprickor på vägdel byggd 1967 vid Edhult, strax söder om Blixbo. Varierande nybyggnads- och underhållskvalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprickorna på vänster väghalva orsakas av vatten i de siltiga jordarna. I den sidolutande terrängen kommer vattnet in under och in i överbyggnaden på den vänstra väghalvan. Sprickor och spår blir en konsekvens av frostsprängning under vintern och förlorad packningshistorik under tjällossningen. Under den blöta perioden ökar rullmotståndet med 40 % för lastade timmerbilar, vilket leder till ökad energiförbrukning och ökande koldioxidutsläpp. Den underhållsmetod som är vanligast är att utjämna eller fräsa bort ojämnheterna och täcka sprickorna med asfalt. Den åtgärden är dock inte alltid den bästa, och ska inte användas generellt, vilket tyvärr är alltför vanligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mätning av deflektioner vid Baggärdet, söder Karlsbyheden 2009-06-04. Centrumdeflektionerna i nordlig riktning varierade mellan 0,4  – 0,5 mm vid belastning med en 10 resp. 14 tons fordonsaxel. I nordlig riktning var beläggningstjockleken 13 cm.  Centrumdeflektionerna i sydlig riktning var som mest 0, 6 – 0,9 mm vid belastning med en 10 resp. 14 tons fordonsaxel. I sydlig riktning varierade beläggningstjockleken 1997 från 138 till 338 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning vid Baggärdet påfördes torsdagen den 1 juni 2017.

Baggärdet mot Svärdsjö 2017-06-26

Baggärdet mot Falun 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälsprickor och spår 2001. Fyra år efter ny beläggning 1997.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälsprickor och spår 2001. Fyra år efter ny beläggning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälsprickor och deformationer 1995-06-01.

 

 

 

 

 

 

 

Deformationerna mellan lådfräsningarna och beläggningsdragen återkommer inom 15 år. Bortfräsning av 5 cm asfaltbeläggning och stålarmering tvärs hela vägen överlagd med 7 á 8 cm asfaltbeläggning hade förhindrat framtida deformationer. Foto 2017-05-20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning påfördes vid Karlsbyheden fredagen den 2 juni 2017.

Karlsbyheden mot Falun 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

 

Beläggningsskarv före pingsten 2017-06-02. Till Boda är det 6,8 km och till Borgärdet 10,5 km.

Karlsbyheden mot Svärdsjö 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälsprickor och upprepad fördjupning av dike 1995. Den metoden har inte förhindrat tjälsprickorna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Djupa diken med erosionsskydd 1997 har inte förhindrat tjälsprickor och deformationer.

 

 

 

 

 

 

 

Lådfräsning och asfaltlappning kamouflerar tjälsprickor och deformationer några år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälsprickor 1999-04-26. Två tjälperioder efter att ny beläggning utfördes. Sprickan fanns där redan första vintern. Djupa diken med erosionsskydd 1997 har inte och kommer inte att förhindra tjälsprickor på detta avsnitt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utmärkning av område 2017-05 med tjälspricka och gammal asfaltlagning längst bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lådfräsning och asfaltlappning 2017-05 kamouflerar tjälsprickor och deformationer några år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rullande deflektionsmätare och provtagning avslöjar silt direkt under beläggningen 1993. Asfalttjockleken varierade 1997 från 148 till 290 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Justering av sättning i ”siltområdet” 2003-08.

 

 

 

 

 

 

 

Justering av sättning i ”siltområdet” och bortgrävning av rotfilten i vägslänten 2015-09-17  var felaktiga åtgärder. Silten i överbyggnaden skulle ha grävts bort redan 1995. Då hade problemet med upprepade sättningar varit löst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planfräsning över ”siltområdet” 2017-05 löser inte problemet med sättning. Nästa justering över ”siltområdet” kommer därför mellan 2027 – 2030.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning lagd förbi Kårtäkt onsdag 2017-06-07.

Kårtäkt mot Falun 2017-06-26

Kårtäkt mot Svärdsjö 2017-06-26

 

 

 

 

 

 

 

 

Från P-fickan vid gränsstenen Sundborn – Svärdsjö i Rupstjärn mot Svärdsjö Mekano söndagen den 18 juni 2017. Gränsstenen höggs av Anders Ax 1924.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vägmarkering pågår söndagen den 18 juni 2017. Bilden tagen från informationsplatsen vid Svärdsjö Mekano .

 

 

 

 

 

 

 

 

Väg 850 och gamla vägen Svärdsjö – Falun från Svedsgården mot Svärdsjö 2017-06-20.

Bengtsheden mot Svedsgården och Falun 2017-06-26.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det naturliga vattenflödet från skogen till sjön Liljan skars av när vägen byggdes söder om Boda. Eftersom vattnet har tillåtits att infiltrera undergrund och överbyggnad har det medfört att vägen regelbundet blivit ojämn.

Bengtsheden mot Svärdsjö 2017-06-26.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flygfoto från 1994 visar asfaltjustering av ojämnheter omedelbart norr om skogsdungen där vägen skar av det naturliga vattenflödet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning mot Bengtsheden vecka 24.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdelning av trafiken före arbetsplatsen, söder Boda fredagen den 12 maj 2017. Trafiken styrs med trafiksignaler och trafiklots.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planfräst vägyta söder Boda fredagen den 12 maj 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensidig lådfräsning och  påläggning med asfaltmassabeläggning söder Boda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Motorcyklister på ny beläggning söder Boda 2017-06-18.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjälsprickor söder Boda lördagen den 13 maj 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

Planfräsning, ensidig lådfräsning och påläggning med asfaltmassa söder Boda kamouflerar tjälsprickorna några år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning i södra delen av Boda vecka 24.

 

 

 

 

 

 

 

 

Planfräsning, ensidig lådfräsning och påläggning med asfaltmassa söder Missionskyrkan i Boda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heltäckande beläggning genom Boda vecka 24.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beläggningsarbetet passerar Boda mot Borgärdet fredagen den 16 juni 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planfräsning genom Borgärdet tisdagen den 16 maj 2017. Bortfräsning av ca 3 cm beläggning frilägger makadamlagret från 1960-talet. Bra underlag, grusöverbyggnad, 10 cm massabunden makadam och 4 cm asfaltmassabeläggning har gett en livslängd på drygt 50 år.

Södra delen av Borgärdet 2017-06-28.

Centrala Borgärdet 2017-06-28 i strålande solsken och 24 grader varmt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mätning av deflektioner 2011-05-17, söder Svärdsjöskolan. Centrumdeflektionerna varierade mellan 0,5 – 0,7 mm vid belastning motsvarande en 10 resp. 14 tons fordonsaxel. Där vägen var som sämst, söder återvinningscentralen, blev deflektionerna 1,4 resp. 1,7 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planfräsning söder Svärdsjöskolan i Borgärdet onsdagen den 17 maj 2017 frilägger den dåliga överbyggnaden från 1960-talet. Längs detta vägparti har upprepade justeringar med asfaltmassa utförts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maskinavjämning från Källänge förbi Svärdsjö k:a måndagen den 12 juni 2017. Urgrävning söder Källänge mot Svärdsjö skola utfördes hösten 2016 längs en något längre sträcka än den som grävdes ur redan 1995.

Norr Källänge mot Svärdsjö k:a 2017-06-28.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen fräsning av vägbanan före maskinavjämning Källänge – Höganäs.

Norr Svärdsjö k:a 2017-06-28.

Gammelgården passeras 2017-06-28 kl 18.50. Strålande solsken och 24 grader varmt. Kan man tänka sig bättre för ALLSÅNG 2017 med Lars Berghagen, Sonja Aldén – Hasse ”Kvinnaböske” Andersson – Emmy Lou and The Rhytm Boys på söndag 2 juli kl 16.00.

Nu är det inte många meter kvar till Höganäs 2017-06-28. Perfekt badväder vid vackra Höganäsbadet.

Höganäsbadet 2017-06-28 kvart över 7 på kvällen i strålande solsken och 24 grader varmt. Rena högsommarvärmen. Badfolket har precis åkt hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svärdsjö Tankställe AB stöder ett klimatneutralt samhälle

2017-04-14 kl 18:08

Inriktningen vid val av konstruktion, metoder och varor har fokuserats på att minska miljö- och klimatpåverkan. Det har skett genom att vi beställt och kommer att beställa produkter och utföranden som stöder ett klimatneutralt samhälle genom anläggningens hela livscykel.

Energiåtgången ska minskas genom att använda grövre krossat berg i överbyggnaden. Hela överbyggnadskonstruktionen har optimerats med hänsyn till funktion, kostnad och energiförbrukning.

Grövre krossat berg ger också mindre påkänning på undergrund och beläggning och därmed längre livslängd än finare krossat berg i överbyggnaden.

Vatten från området ska inte ledas i slutna system för omhändertagande av spillvatten. Vattnet skall ledas genom öppna ledningar och öppna material. Dagvattnet kommer att fördröjas, reduceras och renas genom det öppna dagvattensystemet. Slutligen kommer vattnet att ledas till vägdiket och vidare till Svärdsjön.

Asfaltbeläggning som tål svängande tung trafik utan att deformeras kommer att beställas. Det ger längre livslängd och därmed lägre energiförbrukning.

Energisnål och effektiv belysning av hela området kommer att beställas.

Slutligen kommer Svärdsjö Tankställe AB att fokusera på försäljning av drivmedel som innehåller mer förnybar råvara och mindre fossil råvara.

Tre steg närmare en ny tankstation i Svärdsjö

2017-04-08 kl 15:41

Lördagen den 8 april 2017 utfördes trädfällning på fastigheten för ny tankstation, trafikbutik och tvättanläggning i Svärdsjö. Trädfällningen är en förberedelse inför de schaktarbeten som snart kommer att påbörjas.

Trädfällning på området för ny tankstation i Svärdsjö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den nya tankanläggningen kommer att placeras ca 15 meter till vänster om väg 850. Mellan tallen och rishögen på bilden nedan.

Trädfällt område för ny tankstation i Svärdsjö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen den 9 april slutfördes trädfällningen. Nu återstår att forsla bort träd och buskar innan förberedelserna för schaktarbetena kan gå in i ett mer aktivt skede.

Utsikt från Källegården mot Svärdsjö kyrka efter trädfällning och röjning. Buskaget till vänster i bilden ligger på kommunens mark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har tagit kontakt med Falu kommun och framfört att:

”För att den k-märktade Källängetskolan skall komma till sin fulla rätt borde kommunen röja återstående område mellan väg 850 och Källängetskolan.”

Falu kommun har svarat att de för in våra önskemål om röjning i kommunens planering för kommande år.

Falu kommuns kontaktcenter har också lovat meddela kommunens Serviceförvaltning, som förvaltar den gamla skolbyggnaden, att de bör byta ut kommunens trasiga flagga framför Källängetskolan.

Den k-märkta Källängetskolan i bakgrunden.

 

 

 

 

 

 

 

Buskaget över gångbanan vid Källängetsskolan skall också bort för att de gående ska kunna använda gångbanan till ny busshållplats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den nya tankanläggningen kommer att utformas så att den exteriört liknar den k-märkta Källängetskolan.

Designförslag för Svärdsjömacken.

Patientrådet vid Svärdsjö vårdcentral verkar i det tysta

2017-03-01 kl 18:11

Intresseföreningens representant i patientrådet vid vårdcentralen i Svärdsjö, Siv Eliasson, berättade vid Intresseföreningens styrelsemöte den 28 februari 2017 om patientrådets verksamhet och de temakvällar som anordnas.

Den 7 mars 18.30 – 20.00 2017 anordnar  Landstinget Dalarna en Temakväll – ”Vanliga ögonsjukdomar” vid Stadsbiblioteket i Falun. Målgruppen för temakvällen är boende i första hand i Falu kommun.

Tisdagen den 14 mars 2017 är samtliga 5 Patientråd i Falu kommun inbjudna till det årliga mötet av Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Falu kommun. Årets tema är; Personcentrerad vård och Digital vård.

Trots patientrådens viktiga uppgift är det svårt för att inte säga omöjligt att hitta information om dess verksamhet på Landstinget Dalarnas hemsida.

 

Byggstarten för den nya tankstationen i Svärdsjö är framflyttad

2017-02-28 kl 16:41

Byggstarten var ursprungligen planerad till mitten av mars 2017.

Det var förutsättningen för att invigningen av den nya macken skulle kunna ske söndagen den 2 juli i anslutning till Allsången på Gammelgården.

Skandinaviska Bensin AB Din-X  avser emellertid att till Länsstyrelsen Dalarna överklaga Räddningstjänsten Dala Mitts beslut att inte tillåta försäljning av drivmedel efter den 30 juni 2017 från fastigheten Borgärdesvägen 15 i Svärdsjö.

Din-X vill nu återigen utreda möjligheten att driva vidare den befintliga macken. De avser att visa på lösningar för att tillgodose myndighetskraven. Så länge den processen pågår kommer länsstyrelsen inte att bevilja bidrag till Svärdsjö Tankställe AB.

Att vi hamnat i detta läge beror på att Svärdsjö Tankställe AB tackade nej till förslaget från Skandinaviska Bensin AB Din-X att sköta en station på fastigheten Falun Borgärdet 3:2 för deras räkning. Din-X ville att vi skulle se till att deras tankstation skulle vara snygg och fin. Planen skulle vara snöskottad på vintern. Dessutom skulle Svärdsjö Tankställe AB vara deras språkrör i Svärdsjö.

Svärdsjö Intresseförenings helägda bolag Svärdsjö Tankställe AB har beslutat att bygga och driva en egen mack, en Gulf-anläggning för bensin & diesel. Vi kommer att ansluta vårt bolag till EMAB AB. EMAB är en organisation för inköpssamverkan, marknadsföring / kampanjer samt affärsutveckling och omfattar allt vad en modern trafikbutik behöver.

När ekonomin tillåter kommer vi också att delvis bygga en modern självbetjänad tvättanläggning med fyra tvättbås samt en service-/butiksbyggnad. Tvätta Lätt i Sverige AB i Falun kommer att bygga den del av anläggningen som kommer att ligga ovan jord. Tvätta lätt kommer att driva anläggningen på samma sätt som anläggningarna i Falun och Söderhamn. Till eventuell serviceanläggning saknas entreprenör.

Om vi skulle gå med på Din-X krav så avstår vi våra planer för fortsatt utveckling av Svärdsjö.

Ny asfaltbeläggning Falun – Svärdsjö i sommar

2017-02-16 kl 09:17

Reviderad 2017-03-21

Trafikverket kommer under sommaren 2017 att förse väg 850 Falun – Svärdsjö – Höganäs med ny asfaltbeläggning.

Entreprenören NCC börjar asfaltera från Falun första veckan i maj och kommer att vara färdiga vid Höganäs i mitten av augusti.

Sök bygdepeng!

2017-01-20 kl 15:24

Du som boende och aktör (förening m.m.) i Svärdsjöbygden kan från och med nu söka bidrag för aktiviteter och verksamheter som på olika sätt gynnar bygden från bygdepengen som vindkraftverken på Svärdsjö-Svartnäs Besparingsskog genererar varje år. Här hittar du mer info och ansökningshandlingar.

Två steg närmare en ny tankstation i Svärdsjö

2017-01-16 kl 09:21

Svärdsjö Intresseförenings helägda bolag, Svärdsjö Tankställe AB, har köpt ett 3000 kvadratmeter stort område i Källänge av Falu kommun.

En situationsplan har tagits fram som beskriver hur området ska disponeras.
Trafikverket beslutade 2017-02-09 bevilja tillstånd för anslutning av enskild körväg från fastigheten till väg 850 i enlighet med situationsplanen i vår ansökan.

I ett första steg ska markområdet iordningställas.

I nästa steg ska bolaget etablera en tankstation på området.

I framtiden finns planer på att bygga en service- eller butiksbyggnad på tomten.

Ett område har även avsatts för att möjliggöra en tvättanläggning.

Situationsplan med ny infart, mack och framtida byggnader.

 

Stöd bygget av en ny byamack!

2017-01-09 kl 08:41

Här hittar du foldern som denna text bygger på och som kommer delas ut till alla boende och företag i bygden

Enkäten som ett stort antal Svärdsjöbor har svarat på (tack till alla er) visar att 99,7% är eniga om att en ny byamack är nödvändig i Svärdsjöbygden då Din-X måste stänga sista juni i år då den ligger i tätbebyggt område. Intresseföreningens åsikt har alltid varit att en ny byamack är en förutsättning för en fortsatt positiv utveckling av bygden. Drivmedel behövs till bilar, båtar, traktorer, fyrhjulingar, gräsklippare och motorcyklar m.m. m.m. Enligt svaren är mer än 75 % beredda att bidra ekonomiskt till bygget av den nya macken som kommer att kosta nästan 3,5 mkr att bygga. Enkäten visar även att nästan hälften önskar en tvätthall. Dessvärre är kostnaden för en miljövänlig tvättanläggning nästan lika stor.

 

Byamackens bidrag till fortsatt utveckling av bygden

Gulf kommer att bli varumärket och drivmedel kommer att levereras från Gävle hamn.

Då det inte finns någon entreprenör som är beredd att bygga den nya bensinstationen så kommer Svärdsjö Intresseförening genom det nybildade helägda “dotterbolaget” Svärdsjö Tankställe AB att bygga och driva macken med bensin och förhoppningsvis fossilfri diesel (HVO). Ambitionen är även att senare komplettera med en servicebyggnad så att vi i bygden får en till mötesplats och en bemannad mack. Om vi lyckas med det får framtiden utvisa. Målet för Intresseföreningen är att driva macken på ett lönsamt sätt med hjälp av ideella krafter och bra inköpskanaler. Varje krona i bidrag eller vinst kommer att användas för att utveckla Svärdsjöbygden.

 

Nya byamacken kräver en finansiering med 3,5 mkr

För att finansiera bygget av byamacken krävs bidrag från bl.a. Länsstyrelsen. Falu Kommun har redan beviljat 400 tkr till macken genom s.k. KDU-medel. En förutsättning för att få medel från Länsstyrelsen och kommunen är att Intresseföreningen äger tankanläggningen i minst 5 år. Därför är det inte möjligt med delägarskap eller försäljning av andelar f.n. Däremot är det nödvändigt för bygget att Intresseföreningen kan få ekonomiskt stöd från oss som bor och driver företag i bygden. För att nå full finansiering behövs tillskott med 1,5 mkr i bidrag eller lån. Vi har alla olika förutsättningar att bidra till macken. Därför kan vi erbjuda olika alternativ.

 

Stora möjligheter med olika finansiella lösningar

I Svärdsjöbygden är vi nästan 4 500 bofasta. Med alla turister och hemvändare är vi troligen, i snitt, 5 000 personer. Sveriges befolkning lånar i genomsnitt in 150 tkr per person till bankerna. Omräknat till Svärdsjöbygden lånar vi tillsammans in, teoretiskt sett, 750 mkr till bankerna – utan ränta. Men vi betalar avgifter! Om vi i stället skulle bidra med bara 1 % av inlåningen till nya macken så blir det 7,5 mkr. Det skulle räcka till både mack och tvättanläggning. Svaren från enkäten ger en fingervisning om att de som svarat är beredda att bidra med i runda slängar 450 tkr. Kan macken även erbjuda fossilfri diesel kan det givetvis öka intresset än mer.

 

Hur kan du eller ditt företag tänka er att stödja bygget av byamacken?

12 % av de som deltog i enkäten var beredda att bidra med mer än 1 000 kr och 4% med mer än 5 000 kr vilket visar att intresset är stort och alla bidrag är varmt välkomna. Bidrag kan lämnas som engångsbelopp eller flera gånger under året om det passar dig bättre.

Vill du lämna ett bidrag med valfritt belopp till Svärdsjö Intresseförening kan du göra det genom en insättning på bankgiro 5668-9045 eller Swish 123 056 55 72. Alla bidragsgivare kommer att anges på www.svärdsjö.se och på informationstavlan vid macken så glöm inte att skriva ditt namn!

 

Vill du låna ut medel till Svärdsjö Tankställe AB?

Du eller ditt företag kan även bidra till nybygget med ett räntefritt lån till Svärdsjö Tankställe AB med en första återbetalning efter 5 år med 20 % årligen vilket betyder att hela beloppet är återbetalt efter 10 år. Lånet överförs till Bankgiro 5154-2991 eller Swish 123 511 62 72 (har du frågor om detta så tveka inte att kontakta oss, se uppgifter nästa sida). Minimibeloppet för lån är 3 000 kr. Flera lån har redan lämnats till bolaget med 5 000 kr resp 10 000 kr. Alla långivare kommer att få sin plats på informationstavlan vid macken och även på www.svärdsjö.se.

 

Vill ditt företag köpa en reklamplats vid nya byamacken?

Med tanke på att den nya bensinstationen blir en ny mötesplats med många besökare så finns möjlighet för butiker och företag att boka reklamplats där. Tanken är att det ska finnas en belyst informationstavla där en del av tavlan upplåts för reklamskyltar. Format på reklamskylten är liggande A3. Reklamplatsen bokas för 5 år. Du betalar 4 000 kr per år eller 16 000 kr som förskottshyra för hela perioden. Boka platsen via leif.kallman@hotmail.se. Svärdsjö Intresseförening fakturerar hyran.

 

Oavsett hur du eller ditt företag vill stödja bygget av nya byamacken så är alla bidrag varmt välkomna (och en förutsättning för oss att gå i mål med bygget)!

 

Hör av dig om du har idéer eller frågor och funderingar

Har du möjlighet att lämna ett större bidrag eller lån eller har du frågor eller idéer så kontakta gärna Leif Källman, tel. 070-539 01 90 alt. leif.kallman@hotmail.se . Du kanske även vill diskutera andra önskemål eller särskilda villkor.

 

Varmt tack till alla er som redan nu bidragit eller lämnat lån till nya byamacken!

 

Korta fakta om nya byamacken:

 • Byggs och drivs av Svärdsjö Intresseförenings helägda dottebolag Svärdsjö Tankställe AB.
 • Eventuellt överskott går till fortsatt utveckling av bygden.
 • Markområdet nedanför Källängeskolan som ska anläggas är 3 000 kvm.
 • Krav på bärighet för tunga fordon, t ex timmerbilar och bussar.
 • Under mars-maj utförs markarbetena.
 • Under juni färdigställs tankanläggningen med pumpar och kringutrustning.
 • Tankstationen ska vara färdigställd och intrimmad för öppning 30 juni.
 • 2 bilar kan tanka samtidigt i vardera bensin 95 och diesel/HVO.
 • Ovanjordslösning alt. underjordstankar bestäms efter inkomna anbud.
 • Gulf blir varumärket och drivmedel levereras från Gävle hamn.
 • Asfaltering görs under sommaren i samband med beläggning av väg 850.
 • I framtiden siktar vi på en service- eller butiksbyggnad centralt på tomten.

Möjlig bankservice i Svärdsjö efter Swedbank

2016-12-14 kl 14:16

Beskedet att Swedbank stänger i Svärdsjö den 31 mars har upprört många privatpersoner och företagare i bygden. Bankomaten berörs inte, eftersom den drivs av ett annat företag. Skulle bankomaten upphöra så har ICA lovat att ordna en ny bankomat. Swedbank har som alla vet upphört med att hantera kontanter.

Gottboden i Borgärdet, Borgärdesvägen 40, kan fungera som ”lokal bank” genom att betala räkningar, lösa värdeavier, göra kontoinsättningar och växla resevaluta. Telefonnummer till Gottboden är 076 928 59 29.

Många har visat sin besvikelse över Swedbanks beslut och förordat ett närmande till Bjursås Sparbank. På Luciadagen hade Svärdsjö Intresseförening ett första möte med ledningen för Bjursås Sparbank för att sondera möjligheten till fortsatt bankservice i Svärdsjö.

Bjursås Sparbank har på f n inga möjligheter att öppna kontor i Svärdsjö. Att det finns en färdig banklokal är en fördel men lokalen är det minsta problemet för banken. Organisationen är inte förberedd för att placera personal i ett nytt bankkontor. Det är ont om kunnig bankpersonal och en etablering i Svärdsjö kräver såväl ordinarie personal som back-up när någon är frånvarande.

En kraftig expansion av bankens verksamhet ställer stora krav på eget kapital i relation till de kapitaltäckningskrav, som Finansinspektionen ställer. Det är en begränsande faktor.  En annan aspekt är att det krävs omfattande insatser rent tekniskt för att bygga upp en filial med datorer och åtkomst till bankens kassasystem.

Självklart kommer banken att välkomna nya kunder från Svärdsjöbygden. Däremot kommer man inte att bedriva någon kampanj i Svärdsjö för att attrahera kunder. Samtidigt påpekas att för varje ny kund görs en normal kreditprövning, vilket man är skyldig att göra enligt gällande bankregler.

En idé att vid vissa tidpunkter kunna erbjuda banktjänster på biblioteket i Svärdsjö har också diskuterats. Även detta kräver digital åtkomst till kassasystemet och är f n inte möjligt. Ett alternativ är att vid bestämda tidpunkter erbjuda busstransport till Bjursås Sparbank för att få tillgång till alla banktjänster. Det skulle kunna ses som en trevlig utflykt med Hedmans Buss för seniorer d v s förena nytta med nöje.

Det är angeläget att föra en dialog med berörda organisationer så att vi gemensamt kan enas om en genomförbar lösning med målet att få tillgång till nödvändiga banktjänster. Nödvändiga frågor är:

          Hur många personer är intresserade av busstransport?

          Hur ofta, 1 gång per månad eller 2 gånger per månad?

Svärdsjö 2016-12-14
Svärdsjö Intresseförening
Leif Källman                                                                                                                          070-5390190
leif.kallman@hotmail.com

Vill du ha en bensinstation i Svärdsjöbygden?

2016-11-27 kl 14:14

Under processen för att skapa förutsättningar för en ny bensinstation i Svärdsjö/ Borgärdet har vi mött ett blandat intresse så en fråga vi måste ställa till dig och alla boende och företag innan vi går vidare är om vi vill ha en bensinstation (bensin- och dieselpumpar) i Svärdsjöbygden. Vi är tacksamma om du vill svara på några enkla frågor i en enkät som du finner här. Tack för ditt ditt deltagande! Med vänliga hälsningar Svärdsjö Intresseförening

Svärdsjö intresseförenings största projekt någonsin

2016-11-20 kl 18:39

Planerna på ett alternativt tankställe har funnits i Svärdsjö under flera år och länge såg det ut som att en privat aktör skulle satsa på en ny station. Men de privata aktörer som varit aktuella har dragit sig ur, en efter en.

Därför kommer intresseföreningen att köpa mark från Falu kommun inom den detaljplan som vann laga kraft i slutet av 2015 och där i första steget etablera ett tappställe för bensin och diesel.

Att saken brådskar beror av att det nuvarande DIN-X tappstället i Borgärdet inte får användas efter den 30 juni 2017 av brandsäkerhetsskäl. Räddningstjänsten kommer inte att medge dispens efter 2017-06-30.

Den nya placeringen av tankstället i Källänge uppfyller de krav och rekommendationer som finns kring en ny etablering ur både risk-, miljö- och hälsoskyddssynpunkt.

Intresseföreningen ska etablera tappställe i egen regi i Källänge

Svärdsjöbygden Linghed Lumsheden Svartnäs Svärdsjö Toftbyn Vintjärn
Meny