En del av Sevrda Svrdsjbygden

Kalenderposter

Skräpplockardag i Svärdsjö centrum lördagen den 18 april 2020

2020-04-18 kl 10:00

Glöm inte att hålla ”Coronaavstånd” mellan skräpplockare och mellan skräpplockare och andra människor!

Svärdsjömacken i midsommar!

2020-06-21 kl 20:18

Midsommar och Sillkvällar är inställda evenemang i Coronatider

2020-07-22 kl 06:25

Med anledning av Coronapandemin och förbudet mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare har Svärdsjö Hembygdsförening beslutat att INTE genomföra vårt traditionella midsommarfirande samt våra Svärdsjökvällar. Vissa programpunkter kommer att genomföras där vi kan hålla oss till folkhälsomyndighetens satta regler, håll er uppdaterad via vår hemsida eller sociala medier för vidare information. Vi hoppas på er förståelse och ser fram emot att blicka framåt till 2021 då föreningen firar 100 år – Vi önskar er en fin sommar och var rädda om er själva och varandra!

Svärdsjöfesten 2020 lördagen 15 aug

2020-08-15 kl 17:30

Häng mä å skapa Svärdsjöfesten 2020, lördag 15 augusti!

i år på temat #inteinställtutanomställt 

Utifrån rådande förutsättningar skapar boende, föreningar och företag en alternativ Svärdsjöfest 2020. Här besöker deltagarna “småfester” och aktiviteter runt om i bygden.

P.S.  Tillsammans hjälps vi åt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer
– vi stannar hemma om vi känner oss hängiga, vi undviker trängsel och håller avstånd till andra sällskap med minst en meter samt tvättar och spritar händerna. D.S.

Program

Kråkan Kultur & Teater har årsmöte söndag 23 aug

2020-08-23 kl 15:00

Kråkan Kultur och Teater har årsmöte söndagen den 23 augusti kl. 15.00 i eller vid Hedenborg

Berättarkväll med tema coronadagböcker onsdagen den 26 aug

2020-08-26 kl 18:00

Svärdsjöpennan arrangerar Berättarkväll med tema coronadagböcker onsdagen den 26 augusti kl. 18.00 i ladan Borgärdesgatan 7A. Max 50 personer inklusive oss som arrangerar.

Enkät – Projektet Smart Service i Svärdsjö

2020-11-04 kl 17:36

I Svärdsjö pågår projektet ”Smart Service i Svärdsjö” (som finansieras av Tillväxtverket, Region Dalarna och Falu Kommun) – ett utvecklingsarbete utifrån konceptet BID – Business improvement District.
Just nu undersöker vi BID-områdets (primärt Svärdsjö centrum) styrkor och svagheter utifrån fem fokusområden (se nedan) och vi behöver din hjälp (du som bor och verkar i Svärdsjö)!
Enkäten är anonym och det går inte att spåra ditt svar. TACK för din insats!
Projektet Smart Service i Svärdsjö i samverkan med Svärdsjö Intresseförening.

Enkät – Projekt Smart Service i Svärdsjö

 

Gustav Vasa i Svärdsjö inställt sommaren 2021

2021-08-10 kl 10:55

Kan vara en bild av 1 person, står och text där det står ”"Gustav Vasa i Svärdsjö" INSTÄLLT sommaren 2021.”

INSTÄLLT – ”Gustav Vasa i Svärdsjö” år 2021.
Med tunga hjärtan ❤️och ledsna miner 😢 har beslut tagits om att ställa in alla planerade repetitioner och föreställningar av ”Gustav Vasa i Svärdsjö” år 2021.
Vi hoppas på ett tredje försök att genomföra ”Gustav Vasa i Svärdsjö” en kommande sommar när livet återgått till en mer normal situation och när vi kan träffas på ett riskfritt sätt. Om vi håller i och håller ut så att vi kan träffas och genomföra nya succéföreställningar på det sätt som vi gjort vid flera tillfällen tidigare när tiden är mogen.
Produktionsgruppen för ”Gustav Vasa i Svärdsjö”.

Midsommarfirandet på Gammelgården inställt

2021-08-15 kl 16:19

Det traditionella midsommarfirandet på Gammelgården i Svärdsjö ställs in även i år. Det berättar Inga Murmester från Svärdsjö Hembygdsförening.

I år firar Svärdsjö Hembygdsförening ett sekel och en del aktiviteter planeras i sommar. Både Gammelgården och konstnärshemmet Arvid Backlund-gården kommer från slutet av juni att erbjuda utställningar, på Gammelgården blir det ”Svärdsjö hembygdsförening genom 100 år”, med öppningsdag 20 juni.

– Det blir söndagar och onsdagar under sommaren på Gammelgården och i Arvid Backlund-gården blir det torsdag, fredag, lördag och söndag under juli.

– Vi ska även genomföra Kulturtrampet, en cykelutflykt med kulturella inslag.

Och den 15 augusti blir det konstrundan Konst i Svärdsjö, där besökarna får besöka lokala konstnärer och hantverkare.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

Teddybjörnen Fredriksson och Jakten på Silverhåven – Urpremiär på Hedenborg annandag jul 2021

2022-01-09 kl 19:53

Berghagens teddybjörn blir musikteater
Premiär i Svärdsjö i Dalarna den 26 december 2021 för nyskrivna familjemusikalen Teddybjörnen Fredriksson och Jakten på Silverhåven

”För längesen när jag fyllde fyra år fick jag en gåva av min far…” De raderna är nästan klassiska, och de flesta kan nynna med i inledningen av Lasse Berghagens välkända sång om Teddybjörnen Fredriksson.

Förutom sången om Teddybjörnen Fredriksson finns det en bok om honom, en mycket spännande berättelse för barn om den snälla lilla teddybjörnen, den elaka varghunden Flåklo, den rådiga katten Kattis, Anna-Klara som äger teddybjörnen, hennes pappa, hans syster, borgmästaren, munken, de skumma typerna i slottets källare, räven Fox på Måna och många fler.

Boken heter Teddybjörnen Fredriksson och Jakten på Silverhåven och den håller just nu på att också bli musikal. Det är Kråkan Kultur & Teater, en ideell teaterförening i Svärdsjö i Dalarna, som med Lasse Berghagens goda minne förvandlar boken till en teaterföreställning med mycket sång, dans och musik.

Ett 30-tal amatörskådespelare, främst från bygden, samt fem musiker medverkar i pjäsen som har premiär annandag jul 2021. Att den har premiär just då kommer sig av att handlingen utspelar sig i Gamla Stan i Stockholm i juletid.

Lasse Berghagens hjärta slår lite extra för Svärdsjö utanför Falun, där han tillbringat många somrar ända sedan barnsben. Han önskar ensemblen ett varmt lycka till!

Fakta:
Manus och regi: Theresia HolmstedtJensen
Koreograf: Jannine Rivel
Kostymansvarig: Nutti Norberg
Nyskriven musik: Jörgen Lindblom
Musikalisk ledning: Charlie Brusquini
Urpremiär: Annandag jul 2021 Totalt spelas 10 föreställningar Spelas på: Hedenborg i Svärdsjö
Föreställningens längd: Ca 2 timmar
Rekommenderas: Från 5 år
Mer info: Kråkan Kultur & Teater

Skoterrally på Gryfsen

2022-02-26 kl 13:00

Inbjudan till informationsmöte om naturreservat på Olars näs

2022-05-16 kl 18:43

Falu kommun  arbetar för närvarande med att bilda ett naturreservat på Olars näs. Den 16/5 planerar vi att hålla ett informationsmöte om reservatsbildningen och planer för området och vi hoppas samtidigt att vi kan få information om området från deltagarna.

Vänliga hälsningar
Åsa Säfström
Landskapsarkitekt


Falu kommun
Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen
Hållbarhet och planering
791 83 Falun
Besöksadress: Myntgatan 45

Telefon: 023-82 407
Kontaktcenter: 023-830 00, kontaktcenter@falun.se
www.falun.se

Politikerdialog på Hedenborg torsdagen den 25 augusti

2022-08-25 kl 18:30

Traditionen fortsätter i Svärdsjöbygden med politikerträffar, detta år genomförs den av Svärdsjöbygdens Utvecklingsråd*. Torsdagen den 25 augusti inbjuds ni till politikerdialog med ledande politiker för alla partier i Falu kommun.

Dialogen kommer att hållas på Hedenborg i Svärdsjö kl. 18.30 och ledas av två moderatorer. Efter genomförd dialog bjuds alla deltagare på kaffe för att kunna fortsätta en mer informell dialog om aktuella hjärtefrågor.

 

Svärdsjöbygden Linghed Lumsheden Svartnäs Svärdsjö Toftbyn Vintjärn
Meny