En del av Sevrda Svrdsjbygden

Årets Svärdsjöbo

Varje år sedan 1991 har Svärdsjö Intresseförening utsett, utifrån Svärdsjöbornas tips och nomineringar, årets Svärdsjöbo. Någon som under en tid, minst 1 år, har gjort och gör något bra för Svärdsjö, för oss som bor här och för vår omvärld. Det har blivit en tradition som uppskattas och som kommer att leva vidare i framtiden. Har du tips och idéer så är du varmt välkommen att höra av dig till någon i styrelsen eller slå en signal till ordförande Mikael Källman, tel. 0768-48 44 41.

2020 utsågs Lina Bifrost till årets Svärdsjöbo. Lina driver Omhulda Blommor och Design.

Motivering: Utifrån Svärdsjöbornas nomineringar med motiveringen ”Alltid vänlig, Aldrig omöjlig, Glad o positiv” är det med stor glädje vi delar ut priset till Lina som under många år, med förstklassig service, har omhuldat Svärdsjöborna med vackra blomsteruppsättningar och annat fint. Lina och hennes medarbetare står alltid för ett vänligt, engagerat och professionellt bemötande, som gör att man alltid känner sig välkommen och går från butiken inte bara nöjd utan också glad. Lina och Omhulda är en viktig del i en attraktiv Svärdsjöbygd.

2019 utsågs Jimmy Linnér  till årets Svärdsjöbo. Jimmy är ordförande i Svärdsjö IF – fotboll.

Motivering:

2018 utsågs Sussi Zetterström Janérs till årets Svärdsjöbo. Sussi driver Svärdsjögymmet på Hedenborg, ett gym för alla.

Motivering:

2017 utsågs Gunnar Andersson, en fin förebild för dagens ungdomar, till årets Svärdsjöbo.  En Svärdsjöbo skriver: ”ÄNTLIGEN!!! Som vi har väntat! Ett OERHÖRT BRA VAL som massor av ungdomar, och även vi äldre uppskattar från hjärtat!! GRATTIS GUNNAR!!!”.

Här är motiveringen : Vi utser, på många Svärdsjöbors önskan, Gunnar till Årets Svärdsjöbo 2017. Med sitt stora intresse och engagemang för bygdens ungdomar, både genom sin roll på Fritidsgården och på fritiden, skapar Gunnar möjligheter och utrymme för ungdomarna att utvecklas och växa. Med sitt respektfulla och icke dömande bemötande ger Gunnar bygdens ungdomar en plats i samhället och en bra ingång i vuxenlivet.

Gunnar Andersson, Årets Svärdsjöbo 2017

2016 utsågs Emma Rydén, eldsjäl och grundare av ”Bygden Bryr sig Svärdsjö hjälper” till årets Svärdsjöbo. Emma har med sitt enorma engagemang för människor på flykt och sin gränslösa medmänsklighet satt Svärdsjö på kartan (runt om i Dalarna) som en välkomnande och attraktiv bygd. Ett val som styrelsen i Intresseföreningen är mycket nöjda med och som vi är tacksamma för att Svärdsjöborna har röstat fram.

Här är motiveringen: Vi utser, på många Svärdsjöbors förslag, Emma till Årets Svärdsjöbo 2016. Med sitt stora hjärta och sitt oändliga engagemang har Emma genom sitt arbete i ”Bygden Bryr Sig Svärdsjö hjälper” blivit en symbol för medmänsklighet i bygden. Ett engagemang som satt Svärdsjö på kartan som en välkomnande och väl fungerande ort för integration och mottagande av nyanlända.

AretsSvardsjobo2016_Emma

Emma Rydén, Årets Svärdsjöbo 2016

2015 utsågs Jakob Ebner, ordförande i Framtid Linghed, till Årets Svärdsjöbo. Jakob har som ordförande i Framtid i Linghed aktivt bidragit till en skapande framtidstro i Svärdsjöbygden. Det har skett bland annat genom ett stort engagemang för klimatfrågor och – inte minst – för Svärdsjö som en välkomnande bygd.

Jakob Ebner

Jakob Ebner, Årets Svärdsjöbo 2015

2014 utsågs Dan Gustafsson, ordförande i Svärdsjö IF Fotboll till Årets Svärdsjöbo. Dan visar stort engagemang och skapar, med föreningen, utvecklande möjligheter för bygdens barn och ungdomar. Lasse Berghagen, Årets Svärdsjöbo 1992, var med och delade ut priset. Dan fick av Lasse en Teddybjörnen Fredriksson som maskot för Svärdsjö IF Fotboll.

Dan

Dan Gustafsson, Årets Svärdsjöbo 2014, flankerad av Mikael Källman (ordf. i Svärdsjö Intresseförening) och Lasse Berghagen.

2013 utsågs Anders Karlgren till årets Svärdsjöbo. Anders fick utmärkelsen för hans stora engagemang i och med kommunens beslut att stänga Hedstugans förskola samt för hans och fru Lisas initiativ att öppna och driva den privata förskolan Solsidan i den gamla komministerbostaden.

Personer som blivit utsedda till årets Svärdsjöbo:

1991: Karl-Erik ”Keken” Karlsson

1992: Lasse Berghagen

1993: Torsten Solén

1994: Börje Forsling

1995: Arthur Johansson

1996: Rolf Gunnarsson

1997: Ewa Gustafsson

1999: Lars Gezelius

2000: Thomas Söderberg

2001: Inga A-son Murmester

2002: Lars-Olov Råsmark

2003: Sven-Inge Danielsson

2004: Torbjörn Hedman

2005: Curt Gräftevall

2006: Lars Eliasson

2007: Ingrid Hellbom

2008: Camilla Sparring

2009: Lars Eriksson

2010: John Sohlberg

2011: Alf Josefsson

2012: Eva Nicklasson

2013: Anders Karlgren

2014: Dan Gustafsson

2015: Jakob Ebner

2016: Emma Rydén

2017: Gunnar Andersson

2018: Sussi Zetterström Janérs

2019: Jimmy Linnér

2020: Lina Bifrost 

Svärdsjöbygden Linghed Lumsheden Svartnäs Svärdsjö Toftbyn Vintjärn